Pomoćnica ministra za brigu o porodici i demografiju Aleksandra Čamagić, u okviru svojih redovnih aktivnosti, danas je posetila Opštinu Sremski Karlovci.

U razgovoru sa predsednikom Opštine Aleksandrom Sašom Stojkečićem  i njegovim saradnicima govorilo se o načinima sistemskog rešavanja problema i pomoći mladim porodicama, ali i o merama povećanja nataliteta i zadržavanju mladih u malim sredinama.

– Smatram da je pitanje demografije zapravo pitanje budućnosti. U skladu sa tim, mi smo već preduzeli neke mere. One se najviše odnose na populacionu politiku, odnosno mere podrške budućim roditeljima. Uvećali smo jednokratnu novčanu pomoć za svako novorođeno dete na teritoriji naše Opštine s 20000 na 30000 dinara. Takođe, imamo brojne mere koje se odnose na naše najbolje đake i smatram da je to dobar primer kako da motivišemo ljude da se više posvete školovanju i obrazovanju. Ove godine, prvi put su đaci prvaci dobili besplatne udžbenike. Dosta smo radili na tim malim merama, koje će, nadam se, zbirno dati određene rezultate – rekao je Stojkečić.

Pomoćnica ministra Aleksandra Čamagić je, povodom današnje posete Opštini Sremski Karlovci, izjavila sledeće:

– Sama činjenica da je po prvi putu u okviru Vlade Srbije formirano Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju dovoljno govori o tome koliko je ovo u stvari važno pitanje za celu državu. Na žalost, demografska slika ni u Sremskim Karlovcima, kao i u većini gradova i opština u Srbiji nije sjajna. Međutim, ono što je predsednik Stojkečić rekao, na svima nama, kako na lokalnoj vlasti tako i na nama iz republičke vlasti, jeste da tim malim koracima, davanjima i pomoćima, koja nekada i ne moraju da bude finansijske, učinimo svako od naših mesta boljim ambijentom za život i zasnivanje porodice. Sve te finansijske mere će sigurno porodicama pomoći, ali je važno da porodica ima i sve ostale uslove koji su potrebni za funkcionisanje u jednom mestu, kao što su infrastruktura, posao…

Ona je dodala kako je upoznata s podatkom da je Opština Sremski Karlovci učestvovala u više projekata koji su se bavili roditeljstvom i ranim razvojem, odnosno porodičnim životom generalno, kao i da su izdvajanja za dobre đake dobar način kako nagraditi mlade ljude za njihov rad i trud.

Radnom sastanku, uz predsednika Opštine, prisustvovale su još i članice Opštinskog veća Živana Živanović i Sunčica Milinović, pomoćnica predsednika Opštine Marina Janković, načelnica Opštinske uprave Nataša Svirčev i rukovodilac Odeljenja za društvene delatnosti Nada Ostojić Agbaba.

Prethodni tekstJAVNA RASPRAVE O NACRTU ODLUKE O BUDžETU OPŠTINE SREMSKI KARLOVCI ZA 2022. GODINU
Sledeći tekstODLUKA O DODELI STIPENDIJA STUDENTIMA U ŠKOLSKOJ 2021/2022. GODINI