U Patrijaršijskom dvoru u Sremskim Karlovcima, najreprezentativnijem zdanju ovdašnje arhitekture, večeras je otvorena izložba radova ruskog slikara Vasilija Dimitrijeviča Polenova (1844-1927), koju su zajedno organizovali Eparhija sremska, Ruski centar za nauku i kulturu „Ruski dom“ iz Beograda i Opština Sremski Karlovci. U ime ovih institucija, okupljenima su se obratili vladika sremski Vasilije, direktor Jevgenij Aleksandrovič Baranov i predsednik Aleksandar Saša Stojkečić, koji je i otvorio ovu izložbu.

Postavku radova Vasilija Polenova čine crteži, skice, ilustracije u ruskim novinama, nagradni listovi i dokumenta, koji se odnose na razdoblje njegovog života kada je kao dobrovoljac učestvovao u srpsko-turskom ratu 1876-1878. godine, pomažući svojoj slovenskoj i pravoslavnoj braći na Balkanu.

On je u Srbiju doplovio 24. septembra 1876. i u njoj ostao do 23. novembra iste godine. U početku, bio je isključivo crtač-reporter, da bi ubrzo postao vojnik u srpskoj borbi za nezavisnost. Sledeće godine, u kojoj je Rusija ušla u rat protiv Turske, vratio se na Balkan kao ratni slikar. Svoja iskustva preneo je na hartiju, a deo tog njegovog rada, u kojem je više isticao život običnog čoveka nego okršaje na frontu – mada su i oni veoma upečatljivi na izloženim delima – nalazi sada pred Karlovčanima.

Stručno vođenje kroz izložbu održao je prof dr. Aleksej Timofejev, istoričar, vanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu i naučni savetnik na Institutu za noviju istoriju Srbije, koji je, praveći poređenje, u svom izlaganju istakao da ono što je za svakog Srbina slikarstvo Uroša Predića, čiji se radovi nalaze na drugoj strani hodnika, u dvorskoj kapeli Svetog Dimitrija, to je za Ruse stvaralaštvo Vasilija Polenova, čiji su dela od danas izložena u svečanom salonu Patrijaršijskog dvora.

Izložba je jedan od vidova saradnje koji su pre mesec dana, prilikom susreta u Beogradu, dogovorili direktor „Ruskog doma“ i predsednik Opštine Sremski Karlovci. To je, između ostalog, doprinos koji ova ustanova planira da pruži jačanju kulturnog života u gradu, naročito u zimskom periodu, kada je broj ovakvih dešavanja manji nego u ostalim delovima godine. U svemu tome nemerljivu podršku dale je Eparhija sremska, ustupajući prostor u Patrijaršijskom dvoru, odnosno njegov svečani salon na spratu, gde je postavljena ova izložba.

Posetioci će postavku moći da pogledaju do 28. novembra, u vremenu kada je Dvor otvoren za građane, a ulaz na izložbu je besplatan.

Prethodni tekstAvijarna influenca – REŠENjE
Sledeći tekstPoseta ministra sporta i omladine Vanje Udovičića Sremskim Karlovcima