ЈАВНА РАСПРАВА О НАЦРТУ ЛОКАЛНОГ АНТИКОРУПЦИЈСКОГ ПЛАНА ОПШТИНЕ СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ ЗА ПЕРИОД ОД 2022. ДО 2025. ГОДИНЕ

276

Од 23. новембара 2021. године до 7. децембра 2021. године одржава се јавна расправа о Нацрту локалног антикорупцијског плана Општине Сремски Карловци за период од 2022. до  2025. Године.

У оквиру Јавне расправе, 1. децембра 2021. године, одржана је Презентација Нацрта локалног антикорупцијског плана Општине Сремски Карловци за период од 2022. до  2025. године за сву заинтересовану јавност.

ЛАП је превентивни антикорупцијски механизам и механизам за увођење начела доброг управљања и добре управе у рад органа и служби ЈЛС и других органа јавне власти који на локалном нивоу задовољавају потребе и интересе локалног становништва и локалне заједнице. Постоји више приступа и концепата у изради локалних стратешких и планских докумената у области борбе против корупције, који могу имати различите иницијаторе, различите полазне основе и претпоставке, различита исходишта и ефекте. ЛАП који се предлаже заснован је на идентификовању нормативних, институционалних, организационих и практичних ризика за настанак корупције и на спровођењу мера за њихово отклањање, односно на отклањању узрока за настанак корупције, злоупотреба и неправилности и отклањању лошег управљања у најширем смислу речи. Сврха овог документа, односно његовог усвајања, ефикасне примене, конзистентног праћења и мерења ефеката јесте да јединице локалне самоуправе учини отпорнијим и осетљивијим на коруптивне ризике који постоје у оквиру у којем локална самоуправа остварује своје надлежности, односно да у перспективи утиче на смањење корупције.

Презентацију су одржали координатор Радне групе за израду Нацрта ЛАП-а Олга Трифковић Туцаков, члан Радне групе Стефан Гнип, као и Рајко Маринковић, члан Радне групе и представник удружења грађана.

Документ је израђен у оквиру Пројекта USAID-а за одговорну власт уз техничку помоћ организације Транспареност Србија.

Претходни текстНајбољи студенти у Сремским Карловцима добили уговоре о стипендијама
Следећи текстОбавештење за референдум