Почиње израда Урбанистичког пројекта за Институт за воћарство и виноградарство

396

Општина Сремски Карловци и ЈП „Завод за урбанизам Војводине“ закључили су Уговор за израду „Урбанистичког пројекта за комплекс Института за воћарство и виноградарство у Сремским Карловцима“. То је први корак у настојању да ова научна установа, која своје седиште има у нашем граду, прерасте у Национални институт за виноградарство, како је одлучено још пре две године.

Планирано је да се на будућем институтском комплексу, који ће, поред великих засада винове лозе, обухватати и новоподигнуте радне објекте, постави модерна основа будућег развоја српског винарства и виноградарства, с циљем унапређења производње грожђа и вина у Републици Србији, али и у читавом региону, чиме би Институт постао најзначајнија установа у тој области на овим просторима, а Сремски Карловци центар винарства у земљи и окружењу.

Институт ће деловати на више поља: кроз едукацију и инфорисање о савременим токовима у производњи вина, намењеним како произвођачима тако и студентима факултета, затим кроз окупљање свих заинтересованих субјеката када су у питању винарска и виноградарска делатност, као и кроз стручно-научни и истраживачки рад, које ће пратити опремање ове установе најсавременијом технологијом доступном научним радницима и винарима.

Урбанистичким пројектом, чија цена израде износи 755.790 динара с ПДВ-ом, обухваћена је оквирна површина комплекса Института за воћарство и виноградарство од 0,7 хектара. Рок за израду Урбанистичког пројекта је 45 радних дана од дана добијања свих неопходних услова од овлашћених органа, организација и предузећа, као и достављања свих докумената од стране инвеститора, односно Општине Сремски Карловци.

 

Претходни текстСаопштење у вези с програмом манифестације „Карловачка винска идила“
Следећи текстПокрајински завод за заштиту споменика културе прославио 70. рођендан