Opština Sremski Karlovci i JP „Zavod za urbanizam Vojvodine“ zaključili su Ugovor za izradu „Urbanističkog projekta za kompleks Instituta za voćarstvo i vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima“. To je prvi korak u nastojanju da ova naučna ustanova, koja svoje sedište ima u našem gradu, preraste u Nacionalni institut za vinogradarstvo, kako je odlučeno još pre dve godine.

Planirano je da se na budućem institutskom kompleksu, koji će, pored velikih zasada vinove loze, obuhvatati i novopodignute radne objekte, postavi moderna osnova budućeg razvoja srpskog vinarstva i vinogradarstva, s ciljem unapređenja proizvodnje grožđa i vina u Republici Srbiji, ali i u čitavom regionu, čime bi Institut postao najznačajnija ustanova u toj oblasti na ovim prostorima, a Sremski Karlovci centar vinarstva u zemlji i okruženju.

Institut će delovati na više polja: kroz edukaciju i inforisanje o savremenim tokovima u proizvodnji vina, namenjenim kako proizvođačima tako i studentima fakulteta, zatim kroz okupljanje svih zainteresovanih subjekata kada su u pitanju vinarska i vinogradarska delatnost, kao i kroz stručno-naučni i istraživački rad, koje će pratiti opremanje ove ustanove najsavremenijom tehnologijom dostupnom naučnim radnicima i vinarima.

Urbanističkim projektom, čija cena izrade iznosi 755.790 dinara s PDV-om, obuhvaćena je okvirna površina kompleksa Instituta za voćarstvo i vinogradarstvo od 0,7 hektara. Rok za izradu Urbanističkog projekta je 45 radnih dana od dana dobijanja svih neophodnih uslova od ovlašćenih organa, organizacija i preduzeća, kao i dostavljanja svih dokumenata od strane investitora, odnosno Opštine Sremski Karlovci.

 

Prethodni tekstSaopštenje u vezi s programom manifestacije „Karlovačka vinska idila“
Sledeći tekstPokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture proslavio 70. rođendan