Покрајински завод за заштиту споменика културе прославио 70. рођендан

Поводом обележавања седам деценија од оснивања Покрајинског завода за заштиту споменика културе, данас је у Скупштинској сали Магистрата у Сремским Карловцима одржана Свечана академија, уз присуство представника ресорног републичког министарства и покрајинских секретаријата, Српске православне цркве, разних установа културе и других институција.

На самом почетку свечаности, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић честитала је, у име Покрајинске владе, изузетан јубилеј Покрајинском заводу – 70 година постојања и успешног рада.

„Није реч само о нашем трајању на овим просторима, већ и о идентитету и трајању свих оних који су са нама живели и који складно овде живе и данас. О томе најбоље говори чињеница да је, управо захваљујући вишедеценијском преданом и високопрофесионалном архивском и теренском истраживачком раду стручњака овог завода, под различите нивое заштите стављено 759 непокретних културних добара која чине заиста изузетно богатство, не само Војводине, него и Србије у целини“, нагласила је Милошевићева.

Када је реч о Сремским Карловцима, она је подсетила на то да је Покрајинска влада 2018. године основала буџетски Фонд за обнову културно-историјског наслеђа у овој Општини и да је од тада до данас за ту намену издвојила више од 233 милиона динара. Осим тога Покрајинска влада је ове године иницирала и доношење Закона о обнови културно-историјског наслеђа и подстицању развоја Сремских Карловаца.

Присутнима се у име Завода за заштиту споменика културе обратио директор Саша Мартиновић, док је у име Министарства културе и информисања Републике Србије поздравне речи скупу упутио специјални саветник за културно наслеђе Зоран Вапа, доскорашњи директор ове покрајинске установе. Свечаној академији су, као представници патријарха српског господина Порфирија, присуствовали и викарни епископ топлички господин Јеротеј и епископ будимски господин Лукијан.

Овим поводом Покрајински завод за заштиту споменика културе доделио је признања заслужним институцијама, међу којима се нашла и Општина Сремски Карловци. Захвалницу завода, у име карловачке Општине, примила је помоћница председника Марина Јанковић.

У музичком делу програма наступио је Хор Карловачке богословије.