Сремски Карловци обележавају стогодишњицу рођења академика Дејана Медаковића

303

Поводом обележавања стогодишњице рођења академика Дејана Медаковића (1922-2008), у Вуковој задужбини у Београду је, у уторак 1. марта, одржан радни састанак на коме су учествовали представници Министарства културе и информисања, Града Београда, Града Новог Сада, Општине Сремски Карловци, важних националних институција попут Српске академија наука и уметности, Матице српске, Галерије Матице српске, Филозофског факултета у Београду, чланови Медаковићеве породице, његови пријатељи и сарадници, као и организатори овог скупа – домаћини из Вукове задужбине и новосадске Издавачке куће „Прометеј“.

Општину Сремски Карловци на овом састанку представљали су чланови Општинског већа Ђорђе Миљевић, ресорно задужен за културу и образовање, и Сунчица Милиновић, задужена за области туризма и инвестиција.

Теме састанка биле су оснивање Одбора за обележавање стогодишњице рођења Дејана Медаковића, једног од најзначајнијих српских интелектуалаца и научника у ХХ веку, историчара уметности, универзитетског професора и академика, и утврђивање смерница деловања свих учесника како би се, у години када се навршава пун век од његовог рођења, овај важан јубилеј долично обележио у целој Србије.

Договорено је да се у Сремским Карловцима, незаобилазном месту у Медаковићевом животу и раду, одржи научни скуп у част овог великана српске науке, да се овде, уз Београд и Нови Сад, обележи дан његовог рођења (7. јул), да му се подигне спомен-обележје и да се покрене иницијатива како би нека од карловачких улица понела његово име.

Везе Дејана Медаковића са Сремским Карловцима биле су вишеструке: он је овде завршио гимназију 1941, у генерацији с писцем Бориславом Михајловићем Михизом, уметност овога места била је честа тема његових истраживања и делâ, био је почасни грађанин Сремских Карловаца и члан првог Одбора за обнову и развој Општине. Требало би, на крају, споменути да је и његов деда Данило Медаковић, издавач и публициста, дао неприкосновен допринос овом граду у културном и цивилизацијском смислу као штампар и уредник првих новина које су излазиле у Сремским Карловцима (1848/49). Били су то „Вестник“, званично гласило Српског војводства, и „Напредак“, први српски политички лист штампан Вуковом ћирилицом.

Претходни текстЈАВНУ ПРЕЗЕНТАЦИЈУ Урбанистичког пројекта урбанистичко-архитектонске разраде кат. пар. број 4039, 4041, 4042, 4043 и 4044 К.О. Сремски Карловци, за изградњу туристичког комплекса винарије – винског подрума са дегустационом салом и бунгаловима у Сремским Карловцима
Следећи текстОбавештење ЕМС – допуњено