U Palati Srbija predstavljeni dosadašnji rezultati izrade Plana razvoja Opštine

472

U četvrtak 29. juna 2022. godine, u Palati Srbija u Beogradu, upriličen je završni događaj Projekta za mentorstvo u lokalnom procesu planiranja u cilju lokalizacije Agende za održivi razvoj do 2030. godine u Srbiji.

Mentorsku podršku u pripremi i izradi Nacrta plana razvoja Opštine Sremski Karlovci, kao i Grada Užica, u prethodnih godinu dana, pružio je Republički sekretarijat za javne politike uz konsultantsku podršku Univerziteta Edukons. Projekat je finansiran iz granta koji su dodelile Vlade Švajcarske i Nemačke u okviru projekta „Reforma javnih finansija – Agenda 2030“, koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Na završnom događaju, u ime Opštine Sremski Karlovci, učestvovali su zamenica predsednika Opštine Višnja Plavšić i službenik karlovačke Opštinske uprave Stefan Gnip, koji su predstavili sprovedene aktivnosti i ostvarene rezultate projekta u Sremskim Karlovcima i najavili naredne korake u njegovoj realizaciji.

Zamenica predsednika je, tokom svog izlaganja, ukazala kako bi u Sremskim Karlovcima, kao opštini u kojoj preovladavaju turizam i poljoprivreda, budući Plan razvoja Opštine trebalo da definiše dugoročno održiv razvoj i da sve prioritete jednog društva objedini u ovom dokumentu.

„Plan razvoja opštine Sremski Karlovci 2022-2028. predstavlja krovni dugoročni dokumet razvojnog planiranja, koji na neki način mora biti operacionalizovan, a operacionalizacija će se postići usvajanjem srednjoročnog plana razvoja i povezivanjem s programskim budžetom. Ovakvim načinom Opština Sremski Karlovci će postaviti dobru osnovu za godišnje izveštavanje o implementaciji Plana razvoja, razvijajući izveštaj o efektima Plana razvoja i na trogodišnjem nivou“, rekla je Plavšić.

Pored karlovačkih predstavnika, u završnom događaju Projekta za mentorstvo u lokalnom procesu planiranja u cilju lokalizacije Agende za održivi razvoj do 2030. godine u Srbiji učestvovali su još i Bojana Tošić, direktorka Republičkog sekretarijata za javne politike, Milena Altmajer, predstavnik GIZ-a i vođa projekta „Reforma javnih finansija – Agenda 2030“, dr Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica, Branislav Mitrović, predsednik Skupštine Grada Užica i Vladica Vojinović i Branislav Srdić s Univerziteta Edukons.

Prethodni tekstJAVNI UVID U NACRT IZMENA I DOPUNA PLANA GENERALNE REGULACIJE SREMSKIH KARLOVACA (katastarska parcela br. 436 KO Sremski Karlovci)
Sledeći tekstINSTRUKTORI (POPIS 2022.) – Rang lista kandidata koji se pozivaju na testiranje i razgovor