Za jedanaestoro najboljih po 12.000 dinara mesečno

465

Osmoro od jedanaest studenata koji će u tekućoj akademskoj godini dobijati opštinske stipendije potpisalo je danas ugovore o stipendiranju na svečanom prijemu u skupštinskoj sali Magistrata u Sremskim Karlovcima, dok će ostali to učiniti naknadno. Prema odluci Opštinskog veća, oni će primati 12.000 dinara narednih deset meseci osim u julu i avgustu. Većina njih i prethodnih godina bili su korisnici stipendija. Devetoro njih su na osnovnim akademskim studijama, jedna studentkinja je na doktorskim, a jedan student na master studijama.

– Kriterijumi za dodelu stipendija na našem konkursu su strožiji nego na republičkom, jer je opredeljenje lokalne samouprave da stipendira najbolje studente – rekao je predsednik opštine Sremski Karlovci Aleksandar Saša Stojkečić. – Potrebno je da imaju prosek iznad 9,00 da bi je dobili. Namera nam je da kroz stipendiranje studenata i srednjoškolaca podržimo najuspešniju decu u nadi da će ona sutra imati izgrađen osećaj prema zajednici iz koje su potekli i umeti da cene pažnju koju su dobili do svih sugrađana. Kada budu izgradili karijeru u Karlovcima, Novom Sadu ili bilo gde u svetu, nadamo se da će se uvek sećati Karlovaca i školovanja, između ostalog i po ovome, te da će umeti da uzvrate na određen način.

Među stipendistima je šest devojaka i pet mladića. Stipendije su dobile studentkinja druge godine doktorskih akademskih studija Fakulteta tehničkih nauka Nikolina Maravić, Milana Jović sa šeste, Jelena Berić sa pete i Milica Maravić s treće godine Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, Ivana Jovanović studentkinja treće godine Akademije umetnosti i Anastasia Kovjanić sa druge godine Filozofskog fakulteta.

Braća Uroš i Stefan Nikolovski, obojica studenti Fakulteta tehničkih nauka, kao i Filip Kontić s istog fakulteta, Matija Adam Horvat, student druge godine master studija Prirodno-matematičkog fakulteta i Stefan Božić s treće godine PMF-a su takođe dobitnici stipendija.

Stefan Nikolovski se u svoje i bratovo ime zahvalio na toj finansijskoj podršci, koju je i kao srednjoškolac uživao. Iako obojica studiraju o trošku države, kaže da će im dobro doći stipendija, ako ni za šta drugo, onda za džeparac.

Anastasija Kovjanić studentkinja srpskog jezika i knjževnosti prvi put je konkurisala za stipendiju i dobila je. Prvu godinu završila je ocenom 9,21.

– Sigurna sam da će mi stipendija značiti iako nisam razmišljala kako da je iskoristim ukoliko je dobijem. U krajnjem slučaju upotrebiću novac za pokrivanje troškova prijave ispita, overe semestara, nabavke literature i, naravno, da sebi priuštim neku sitnicu – rekla je Anastasia Kovjanić.

tekst: Zorica Milosavljević // foto: Đorđe Radivojević

Prethodni tekstUsvojen izveštaj o utrošku budžetskih para
Sledeći tekstJAVNI KONKURS ZA POPUNjAVANjE IZVRŠILAČKOG RADNOG MESTA – Šef službe