Uzvratna poseta predstavnika Opštine Prnjavor Sremskim Karlovcima

391

Na poziv predsednika Skupštine opštine Sremski Karlovci Bobana Petkovića, u uzvratnu posetu Sremskim Karlovcima, u utorak 24. januara 2023. godine, došla je delegacija Opštine Prnjavor iz Republike Srpske, koju su činili predsednik Skupštine opštine Željko Simić i zamenik načelnika Opštine Slaviša Milanković.

Tim povodom, u Svečanoj sali Magistrata u Sremskim Karlovcima, upriličen je radni sastanak predstavnika obeju lokalnih samouprava, s ciljem da se međusobni odnosi i saradnja osnaže, prodube i razviju.

Prilikom ovog susreta, pored predsednika Skupštine, karlovačku Opštinu predstavljali su: predsednik Opštine Aleksandar Saša Stojkečić, članica Opštinskog veća zadužena za turizam i investicije Sunčica Milanović, načelnik Opštinske uprave Ljiljana Vajksler, sekretar Skupštine opštine Vera Nikolić, šef Kabineta predsednika Opštine Svetomir Mihaljev, šef protokola Milica Plavšić i direktor JKP „Belilo“ Radoslav Janković.

U prvoj polovini decembra 2022. godine, karlovačka delegacija bila je u poseti Opštini Prnjavor, kada su obavljeni prvi razgovori na temu buduće međusobne saradnje.

Opština Prnjavor nalazi se u severnom delu Republike Srpske. Zauzima površinu od 631 km2, a čini je čak 62 naselja različite veličine. Na teritoriji opštine nalazi se poznata banja Kulaši, izvorište lekovite mineralne vode, i ergela „Vučijak“, nadaleko čuvena uzgajivačnica lipicanera, koju je, početkom decembra, UNESKO uvrstio na svoju listu svetske nematerijalne baštine. Prema poslednjem popisu, u opštini živi 34.357 stanovnika, dok središte opštine, naselje Prnjavor, ima 7.651 žitelja.

Predviđeno je da, tokom dvodnevne posete Sremskim Karlovcima, predstavnicima Opštine Prnjavor budu predstavljeni najznačajniji turistički, privredni, kulturni i obrazovni potencijali ove sremske opštine. Između ostalog, oni će obići Sabornu crkvu Svetog oca Nikolaja, posetiti dve najstarije srpske srednje škole – Karlovačku gimnaziju i Karlovačku bogosloviju – i biti u prilici da probaju tradicionalna karlovačka vina.

Drugog dana boravka, gostima iz Prnjavora biće upriličen susret s njegovim preosveštenstvom episkopom sremskim Vasilijem, dok će u popodnevnim satima predstavnici obe opštine biti gosti Skupštine AP Vojvodine i Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima iz regiona.

 

Prethodni tekstSpisak lica ovlašćenih za vođenje postupka i odlučivanje u upravnoj stvari i lica ovlašćenih za vođenje postupka i preduzimanje pojedinih radnji u postupku
Sledeći tekstIspitivanje kvaliteta vode na javnim česmama u Sremskim Karlovcima