Opština darivala dom zdravlja i vatrogasce – na poklon oprema u vrednosti oko četiri miliona dinara

413

Opremom vrednom bezmalo četiri miliona dinara lokalna samouprava u Sremskim Karlovcima danas je darivala ambulantu Doma zdravlja „Novi Sad“ kao i Vatrogasno-spasilačko odeljenje (VSO) u svom mestu.

Poklon namenjen Domu zdravlja vredan je oko milion dinara i sadrži dva šprica za ispiranje ušiju, dva EKG trokanalna aprata, defibrilator, vagu za merenje novorođenčadi, dva stona nanometarska merača pritiska i dve torbe s potrošnim materijalom i opremom za pružanje prve pomoći, dok je vatrogascima uručen alat čija cena sa PDV-om iznosi 2,9 miliona dinara.

Uručujući poklon predsednik opštine Aleksandar Stojkečić naglasio je da je namera lokalne samouprave da nastavi s praksom ustanovljenom lane da svake godine obezbedi ponešto od opreme zdravstvenoj ustanovi kako bi mogla sugrađanima da pruži bolju zdravstvenu zaštitu. On je napomenuo da je prošli put darivano Odeljenje pedijatrije, a da su ovog puta u prvi plan stavljene potrebe Službe opšte medicine, Patronažne službe i punkta Hitne pomoći.

Reči zahvalnosti u ime Doma zdravlja „Novi Sad“ predsedniku opštine uputila je načelnica Službe opšte medicine te zdravstvene ustanove Mirjana Kolundžić, istakavši da će oprema biti od ogromne koristi u zajedničkoj misiji Doma zdravlja i lokalne samouprave, a to je zaštita i unapređenje zdravlja stanovništva. Osim toga, naglasila je Kolundžićeva, dobijena oprema će biti korišćena i u preventivne svrhe.

– Vi ste jedna od retkih lokalnih samouprava koja pomažući rad zdravstvene službe na svom terenu brine o zdravlju građana – rekla je Mirjana Kolundžić. – Po tome treba da služite za primer drugima. Nama ova oprema puno znači tim pre jer spada u red neophodnih pomagala za pružanje usluga pacijentima.

Rukovodilac opštinskog Odeljenja za društvene delatnosti Nada Ostojić Agbaba naglasila je da je u planu da se ove godine na isti način pomogne i unaprede sredstava za rad Odeljenja dečje stomatologije.

Karlovački vatrogasci u razmaku nešto više od godinu dana ponovo su dobili od opštine opremu kojom će biti unapređeno njihovo funkcionisanje i preventivno delovanje. Ovog puta lokalna samouprava im je kupila hidraulični razvalni alat, za koji sami vatrogasci kažu, da je najsavremeniji u svetu u ovom trenutku i da ga poseduju samo određene jedinice.

Ovo nije samo ulaganje u Vatrogasno odeljenje, nego ulaganje u povećanje stepena bezbednosti građana Karlovaca i svih posetilaca

– Ovo je izuzetno vredna i sofisticirana oprema, što i sama cena govori – rekao je zamenik načelnika Uprave za vanredne situacije u Novom Sadu Ivan Radisavljević. – U pitanju je autonomna oprema koja ne zavisi od kamiona, već ima sopstveno napajanje. Na vatrogascima je da uvežbaju da rade s njim, i kada zatreba, reaguju kako treba, maksimalno efikasno i svojim veštinama izvuku najviše iz njega. Zahvaljujem se na značajno unapređenoj saradnji između opštine i Vatrogasnog odeljenja u Sremskim Karlovcima. Nadam se da će ta saradnja i u buduće biti na ovako visokom nivou. Moram da izrazim zadovoljstvo što ste nas pre godinu dana saslušali, razumeli i shvatili ulogu i značaj Vatrogasnog odeljenja za bezbednost svih građana. Ovo nije samo ulaganje u odeljenje nego ulaganje u povećanje stepena bezbednosti građana Karlovaca i svih posetilaca.

U januaru prošle godine opština je poklonila Vatrogasnom odeljenju komplet koji se sastoji od dve turbo mlaznice, personalne termovizijske kamere, dve razdelnice „B/CBC“ sa ručkom, četiri dvadesetpetolitarske naprtnjače i uređaja za provetravanje i ventilaciju – turbovent.

tekst: Zorica Milosavljević // foto: Đorđe Radivojević

Prethodni tekstJAVNI KONKURS ZA POPUNjAVANjE IZVRŠILAČKOG RADNOG MESTA
Sledeći tekstObaveštenje o planiranoj seči rastinja u zaštitnom pojasu dalekovoda