NACIONALNI PARK FRUŠKA GORA I KARLOVAČKA OPŠTINA SKLOPILI SPORAZUM O SARADNjI

319

Nacionalni park Fruška gora i opština Sremski Karlovci sklopili su danas protokol o saradnji izražavajući na taj način spremnost da zajednički održavaju i unapređuju izletište Stražilovo, kulturno, istorijsko i prirodnog dobra od nacionalnog značaja. Uređenje izletišta, razvoj turizma, promocija kulturnih i prirodnih vrednosti prioriteti su obeju potpisnica sporazuma o saradnji, prvog te vrste od sklapanja ugovora o prenosu prava korišćenja nepokretnosti na Stražilovu 2007. godine, kojim je lokalna samouprava u Sremskim Karlovcima preuzela brigu o objektima i čitavom lokalitetu.

Ovom protokolarnom činu prethodio je sastanak sa predstavnicima Nacionalnog parka Fruška gora na kom smo se saglasili da je to potez koji odgovara obema stranama – kaže za „Dnevnik“ predsednik karlovačke opštine Aleksandar Stojkečić. – Logično je da to izletište koje je u sklopu Nacionalnog parka, ono i održava kada je reč o košenju trave, postavljanju mobilijara i drugim poslovima iz delokruga zaštite. Nacionalnom parku je to u interesu i zbog poslovne politike koju ima nameru da sprovede u narednim godinama.

Prema juče potpisanom protokolu, Nacionalni park kao upravljač zaštićenog područja i korisnik zemljišta kome pripada i Stražilovo preuzima obavezu uređenja i postavljanja novog mobilijara na izletištu kroz projekat Pokrajinske vlade, kao i održavanje zemljišta tako što će kositi travnate površine, obavljati tretmane protiv krpelja i druge poslove iz svoje nadležnosti. Opština, koja je pomenutim ugovorom postala nosilac prava korišćenja na objektima na Stražilovu i zemljištu pod njima, i preuzela obavezu da se stara o lokalitetu od naplatne rampe do završetka staze koja vodi do groba Branka Radičevića, ovim sporazumom prihvatila je da se brine o objektima infrastrukture, prilaznim putevima, rasveti, sistemu vodosnabdevanja i da odvozi smeće.

Stojkečić kaže da će najverovatnije s prvim prolećnim danima opština staviti Nacionalnom parku na raspolaganje kapacitete svog Javnog komunalnog preduzeća „Belilo“ kako bi se izletište spremilo na startu nove sezone za doček ljubitelja prirode, izletnika i turista.

Potpise na protokol stavili su v. d. direktora Nacionalnog parka Živko Cvetković i prvi čovek Karlovaca Aleksandar Stojkečić.

Za nepunih 16 godina koliko je na snazi ugovor o prenosu prava korišćenja nepokretnosti na snazi, mobilijar na Stražilovu je u značajnoj meri propao. Istrulili su drveni mostići preko potoka, kao i klupe i stolovi. Sedam kompleta klupa i stolova postavljeni su 2020. godine što je nedovoljno s obzirom na broj onih koji su propali i potrebni.

tekst: Zorica Milosavljević // foto: Đorđe Radivojević

Prethodni tekstDRUGI JAVNI POZIV RODITELjIMA ZA DODELU DEČIJIH AUTO-SEDIŠTA KOJA DONIRA OPŠTINA SREMSKI KARLOVCI I AGENCIJA ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA
Sledeći tekstDodeljeni ugovori o finansiranju sportskih klubova