Položeni venci povodom 175 godina od Majske skupštine

250

Povodom obeležavanja 175-godišnjice Majske skupštine, na kojoj je 1848. godine u Sremskim Karlovcima doneta odluka o proglašenju Srpske Vojvodine, ministar za rad, zapošljavanje, boračka, i socijalna pitanja Nikola Selaković, potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić i pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević zajedno sa predsednikom opštine Sremski Karlovci Aleksandrom Sašom Stojkečićem položili su danas vence kod spomen-ploče na zgradi Magistrata u Sremskim Karlovcima u kojoj je 1848. godine doneta odluka o proglašenju Srpske Vojvodine.

„Odlukama velike Majske skupštine, koja je održana upravo na ovom mestu, u zgradi Magistrata u Sremskim Karlovcima, srpski narod postavio je temelje svom političkom delovanju u tadašnjoj Habzburškoj, a potom Austrougarskoj monarhiji, i uzdigao je svoga mitropolita u rang patrijarha, izabrao prvog vojvodu, kao svog vrhovnog poglavara svetovne vlasti, doneo ozbiljne odluke, kojima je formirao organe vlasti na teritoriji Srpske Vojvodine“, istakao je danas ministar Nikola Selaković prilikom obeležavanja 175. godišnjice „Majske skupštine“, održane 1848. godine, u Sremskim Karlovcima.

Ministar Selaković je naveo da je u Sremskim Karlovcima, pre 175 godina, srpski narod, predvođen patrijarhom Josifom Rajačićem i prvim vojvodom Srpske Vojvodine Stevanom Šupljikcem, proglasio tadašnju Srpsku Vojvodinu, na oblastima koje se manje više podudaraju sa prostorom današnje AP Vojvodine.

„Od ove godine, Republika Srbija sećanje na veliku Majsku skupštinu, održanu u Sremskim Karlovcima, kao i sećanje na vojvodu Šupljikca, na patrijarha Rajačića, na vožda Đorđa Stratimirovića, uvrstila je u red državnih svečanosti“, naveo je Selaković i dodao da će se ovaj istorijski datum obeležavati ne samo u Sremskim Karlovcima, Krušedolu, Novom Sadu, već i u drugim krajevima naše zemlje.

Prethodni tekstREŠENjE O OBRAZOVANjU I IMENOVANjU ČLANOVA STRUČNE KOMISIJE ZA SPROVOĐENjE POSTUPKA JAVNOG KONKURSA ZA SUFINANSIRANjE PROJEKATA PROIZVODNjE MEDIJSKIH SADRŽAJA IZ OBLASTI JAVNOG INFORMISANjA NA TERITORIJI OPŠTINE SREMSKI KARLOVCI ZA 2023. GODINU
Sledeći tekstMartinović: Država će podržati dobre strateške korake i modernizaciju Sremskih Karlovaca