Geronto domaćice pružaju pomoć starim i iznemoglim

271

Od 11. jula dve geronto domaćice iz licencirane novosadske firme „Feliks domus” u Sremskim Karlovcima ponovo pružaju usluge iz domena pomoći u kući starijim građanima koji nisu u stanju da sami brinu o sebi. Reč je o pomoći koju za svoje sugrađane iz te kategorije stanovnika obezbeđuje lokalna samouprava, a finansira je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Po rečima rukovodioca Odeljenja za društvene delatnosti u opštini Nade Ostojić Agbabe, resorno ministarstvo je za realizaciju ove usluge iz oblasti socijalne zaštite, izdvojilo 1,2 miliona dinara. Pomoć u kući je besplatna za korisnike i trajaće do kraja godine, a njome je obuhvaćeno 25 Karlovčana.

– Na spisku korisnika su stariji sugađani, među kojima ima invalida i samaca sa čitave teritorije Karlovaca, od Banstola, preko centra do Belila – kaže Nada Ostojić Agbaba. – Sudeći prema iskustvu dužem od decenije koliko se ova usluga pruža našim sugrađanima i reakcijama korisnika, oni su vrlo zadovoljni njome. Pomoć u kući obuhvata osnovno spremanje prostorija u kojima korisnici borave, nabavku namirnica, pripremu laganih obroka, odlazak po recepte i lekove, plaćanje komunalnih računa, unošenje ogreva, zadovoljavanje osnovnih higijenskih potreba…

Nekoliko godina zaredom taj posao u Karlovcima obavlja „Feliks domus” iz Novog Sada koji poseduje odgovarajuću licencu. Uslugom može biti obuhvaćeno najviše 25 Karlovčana. Pravilo je da građani koji imaju potrebu za tom vrstom usluge, podnesu zahtev Odeljenju za društvene delatnosti. Obrazac se preuzima u prijemnoj kancelariji u Magistratu, Trg Branka Radičevića 1.

tekst: Zorica Milosavljević

Prethodni tekstSPISAK lica ovlašćenih za vođenje postupka i odlučivanje u upravnoj stvari i lica ovlašćenih za vođenje postupka i preduzimanje pojedinih radnji u postupku
Sledeći tekstU Sremskim Karlovcima obeležen Sveti