U okviru projekta LID Karlovcima dodeljeno 662.618 evra

174

Karlovačka opština jedna je od 145 lokalnih samouprava u Srbiji kojima je odobren novac u okviru projekta razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog jačanja u Srbiji, takozvanog LID programa. Od 300 miliona američkih dolara ili 265.200.000 evra Sremskim Karlovcima je pripalo 749.612 dolara ili 662.618 evra.

LID projekat u Srbiji realizuje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture na osnovu Sporazuma o zajmu između Republike Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, te Ugovora o kreditu između Francuske agencije za razvoj Republike Srbije.

Visina sume koja je dodeljena opštinama i gradovima određena je prema unapred utvrđenoj formuli na bazi parametara kao što su broj stanovnika, površina, indeks razvijenosti i ranjivost na klimatske promene. Prema tim parametrima, Sremski Karlovci odobrene pare mogu da iskoriste za obnovu i rekonstrukciju saobraćajne infrastrukture, izgradnju novih pešačkih prelaza, biciklističkih staza ili prostora za javni prevoz, povećanje otpornosti saobraćajne infrastrukture na klimatske promene izgradnjom sistema za odvodnjavanje, sanaciju klizišta, ojačanje obala, ozelenjavanje i rešavanje problema nasleđenog zagađenja, javnu rasvetu, unapređenje sistema za upravljanje saobraćajem. Pored toga u obzir dolazi i unapređenje sistema za regulisanje saobraćaja, regulisanje parkiranja, i povećanje bezbednosti saobraćaja, e-mobilnost instalacijom stanica za električno punjenje, te razvojem saobraćajne infrastrukture za e-bicikle i e-motocikle.

Program LID dopušta mogućnost da se dobijenim novcem finansira više projekata. Na šta će biti utrošen, odlučiće nadležni u našoj lokalnoj samoupravi u narednom periodu.

Kako je nedavno govoreći o programu LID rekao ministar građevinarstva i saobraćaja Goran Vesić, ovo je prilika da opštine realizuju projekte koji će doprineti da one u budućnosti budu „inovativnija, inkluzivnija i kvalitetnija mesta za život njihovih građana“.

tekst: Zorica Milosavljević // foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

Prethodni tekstNastavlja se program energetske sanacije kuća i stanova
Sledeći tekstJavni poziv za sufinansiranje prevoza srednjoškolaca