Sremski Karlovci i Prnjavor potpisali Povelju o bratimljenju

185

Opština Sremski Karlovci i Grad Prnjavor iz Republike Srpske  sklopili  su danas sporazum i Povelju o bratimljenju čime su izrazile  spremnost i želju za  stvaranjem  trajnih prijateljskih veza, razmenu pozitivne prakse između lokalnih samouprava i uspostavljanje saradnje u oblasti kulture, obrazovanja, turizma, privrede i sporta.

Potpise na Povelju su na svečanoj ceremoniji stavili  predsednik Skupštine opštine Sremski Karlovci Boban Petković i gradonačelnik Prnjavora Darko Tomaš.

Petković  je podsetio da su prvi kontakti sa Prnjavorom ostvareni u decembru prošle godine na inicijativu privrednika iz Novog Sada Zorana Marinkovića, poreklom iz Prnjavora i rekao da mu je velika čast što je  stavio potpis na jedan tako značajan dokument o međusobnoj saradnji. Posebno zadovoljstvo izrazio je zbog činjenice što su Sremski Karlovci sporazum o saradnji i Povelju o bratimljenju potpisali sa gradom iz bratske Republike Srpske.

– U januaru smo u uzvratnoj poseti Prnjavoru konkretizovali oblasti u kojima imamo zajednički interes, kao što su privreda, obrazovanje, turizam i verski turizam, sport. Očekujem da će saradnja u narednim godinama stalno ići uzlaznom putanjom – kazao je Petković.

Gradonačelnik Prnjavora Darko Tomaš istakao je da je  ovo prvi vid  saradnje tog tipa sa nekim od gradova iz Srbije.

– Ova odluka je u Skupštini dobila podršku svih odbornika i donesena je jednoglasno što dovoljno govori o želji i potrebi da Prnjavor uspostavi saradnju sa Sremskim Karlovcima. Uvjeren sam da će i naši građani ostvariti važne prijateljske i privredne kontakte –  rekao je Tomaš.

Potpisivanju Povelje  prisustvovale su delegacije obe lokalne samouprave, rukovodstvo i odbornici u gradskoj Skupštini, ministar za evropske integracije i regionalnu saradnju Republike Srpske  Zlatan Klokić,  sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve i  mnogi drugi. Ceremonija potpisivanja upriličena je danas kada Grad Prnjavor obeležava i krsnu slavu, Preobraženje Gospodnje.

tekst: Zorica Milosavljević // foto: Grad Prnjavor

 

Prethodni tekstJavni konkurs za popunjavanje položaja načelnika Opštinske uprave Opštine Sremski Karlovci
Sledeći tekstRang lista prijavljenih kandidata za popisivače u poljoprivredi