Obeležen Dan Sremskih Karlovaca

338

Dan Sremskih Karlovaca, ustanovljen u znak sećanja na 16. septembra 1753. godine kada su Karlovci dobili status slobodne vojničke varoši, obeležen je danas svečanošću u Magistratu na kojoj su tim povodom dodeljena najviša opštinska priznanja ovogodišnjim laureatima – rektoru Bogoslovije Svetog Arsenija protojereju-stavroforu mr Jovanu Milanoviću i Policijskoj stanici.

Svečanost je otvorio predsednik karlovačkog parlamenta Boban Petković, čestitajući sugrađanima Dan Sremskih Karlovaca, a dobitnicima na priznanjima koja su zasluženo stigla u njihove ruke.

– Sremski Karlovci imaju dugu tradiciju nagrađivanja onih koji su zadužili ovo mesto. Tako je još davne 1873. godine Varoški savet za počasne članove komuniteta – slobodne vojničke varoši – proglasio generale Lazara Mamulu i Petra Bigu jer njihovom „mudrom vojevanju ima zahvaliti što su Karlovci u krvavoj godini 1848. od izvesne propasti sačuvani“. Od tada je prošlo gotovo vek i po, a mi se, kao opština, još uvek trudimo da nagradama, koje dodeljujemo pojedincima i ustanovama, iskažemo svoju zahvalnost za njihova dobra dela učinjena drugima. Tako danas odajemo priznanje ličnostima iza kojih se nalaze godine, decenije, plemenitog i velikodušnog rada za druge ljude – rekao je između ostalog Boban Petković.

Čestititke sugrađanima i nagrađenima na zasluženim priznanjima uputio je i predsednik opštine Aleksandar Saša Stojkečić rekavši da se nada da će laureati biti primer, koji će slediti drugi.

– U hronici Sremskih Karlovaca, danas ćemo zapisati imena izuzetnih ljudi – jednog pojedinca i jedne ustanove – koji su svojim predanim radom, višegodišnjim zalaganjem za druge, zaslužili da im ovaj grad, kao dar zahvalnosti, uruči namenjena priznanja – kazao je Stojkečić. – Važno je da to učinimo za dobrobit našeg društva, pokazujući da ovo doba nije ostalo bez svojih heroja. Uvek treba isticati valjane ljude, koji su deo svog unutarnjeg bića, svoje vrline, velikodušno darovali drugima. Pružati ih kao primer, poželjni obrazac ponašanja, na koji bi se društvo ugledalo.

Karlovačka skupština donela je odluku da se povelja Sremskih Karlovaca povodom Dana opštine dodeli Jovanu Milanoviću za zasluge na širenju svetosavlja i duhovnih vrednosti, doprinos unapređenju rada i ugleda Karlovačke bogoslovije, a Policijskoj stanici za postignute rezultate i zalaganje na polju edukacije o bezbednosti u saobraćaju i visok stepen profesionalnosti i požrtvovanosti u radu njenih pripadnika.

Rektor Milanović se zahvalio na priznanju i rekao da je ono potvrda ispravnosti nastojanja onih koji su hteli da on dođe u Sremske Karlovce.

– Ova nagrada je i zalog, jer biti Karlovčanin je obavezujuće delo. Karlovci su mesto bogato istorijom , kulturom, duhovnošću i kada ovako nešto dobijete se pitate, gledajući prethodne dobitnike i one koji su živeli u njima, šta je to još potrebno da budu ono što su bili i što možemo ostaviti potomcima – rekao je rektor Milanović izrazivši i želju da jednog dana bude stalni stanovnik Sremskih Karlovaca.

U ime Policijske stanice priznanje je primio načelnik Nenad Stanković. On je istakao da je povelja znak da su pripadnici Policijske stanice na pravom putu i da je to lokalna samouprava prepoznala. Napomenuo je da su Sremski Karlovci mesto u kom postoje problemi kao i u drugim sredinama, ali i da osim o stanovništvu policija brine i o turistima koji ih u značajnoj meri posećuju.

Među brojnim istaknutim zvanicama, svečanosti su prisustvovali članica Gradskog veća Novog Sada za obrazovanje Dina Vučinić i načelnik Južnobačkog upravnog okruga Milan Novaković.

U umetničkom delu programa nastupili su hor Karlovačke bogoslovije i pesnikinja Vesna Fekete.

tekst: Zorica Milosavljević // foto: Đorđe Radivojević

 

Prethodni tekstKarlovačka berba grožđa od 22. do 24. septembra – najava i program manifestacije
Sledeći tekstPrivremeno priključenje nelegalnih objekata na komunalnu infrastrukturu