Obezbeđen novac za projektovanje puta od Karlovaca do Stražilova

187

Pokrajinska vlada izdvojila je početkom septembra osam miliona dinara za izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i proširenje puta, izgradnju biciklističke i pešačke staze, vodovodne mreže i javne rasvete od Sremskih Karlovaca do Stražilova, čime bi posle duže vremena trebalo da taj dugoočekivani i željeni projekat konačno krene s mrtve tačke.

Rukovodilac Odeljenja za prostorno planiranje, urbanizam i imovinsko-pravne poslove u karlovačkoj opštini Nebojša Mrkić kaže da su Planom detaljne regulacije saobraćajnice Sremski Karlovci – Stražilovo, donetim 2011. godine, definisani uslovi za pretvaranje sadašnjeg lokalnog puta, od okretnice na Belilu do ulaza u izletište, u kvalitetnu saobraćajnicu, sa pešačkom i biciklističkom stazom i javnom rasvetom. Povrh toga istodobno se tim dokumentom planira i izgradnja vodovodne mreže, koja je kompleksniji poduhvat od samog puta.

– Opština je bila u obavezi u perthodnom periodu da sprovede postupak eksproprijacije, ali iz raznih razloga gotovo ništa nije preduzeto – kaže Mrkić. – Taj posao je sada u toku. Vlasnici se pozivaju na razgovore, procenjene su vrednosti delova parcela koji treba da uđu u sastav buduće parcele puta i praktično sada rešavamo pitanje otkupa. Realno je očekivati da će za kratko vreme taj postupak biti završen.

Mrkić napominje da je svojevremeno opština dobila od Pokrajinske vlade četiri miliona dinara za projektovanje i da je ovo dodatna suma jer se procenjuje da je potrebno 12 miliona. Da li je tako, znaće se kada se raspiše javna nabavka. Dodaje da je nemoguće proceniti vrednost čitave investicije dok se ne uradi projekat. Vodovod, navodi on, s obzirom na dužinu trase, mora imati nekoliko buster stanica. U pitanju je specifična investicija, koja će zahtevati priključak na vodorezervoar na Čeratu. To se može uraditi jedino tako što će trasa vodovoda ići pored vrtića i duž saobraćajnice koja tek treba u budućnosti da bude izgrađena.

– Stav rukovodstva opštine je da je put do Stražilova jedan od prioriteta kada je reč o infrastrukturi. Jedan deo puta je u nadležnosti opštine, za drugi koji se prostire po teritoriji nacionalnog parka nadležan je Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj. Mi smo spremni da reagujemo čim dobijemo projekat – napominje Mrkić. Sadašnji put do Stražilova, dug oko 3,5 kilometra, a širok u proseku 4,5 metra, ne samo da ne zadovoljava uslove za normalno odvijanje dvosmernog saobraćaja do izletišta, nego je i u dosta lošem stanju. Osim toga, veliki broj pešaka i biciklista zahteva izgradnju staza koji će omogućiti njihovo bezbedno kretanje do Stražilova. Trasa planirane saobraćajnice prati putanju sadašnjeg puta. Planom detaljne regulacije predviđa se proširenje kolovoza na šest metara. Zelena razdelna površina sa desne strane od dva metra predstavljaće zaštitnu traku kojom se fizički razdvaja saobraćaj motornih vozila od nemotorizovanog. Na njoj je moguća sadnja drvoreda i niskog žbunastog rastinja te objekata namenjenih javnom oglašavanju i informisanju, pod uslovom da ne ometaju preglednost raskrsnica saobraćajnice i okolnih puteva.

Biciklistička staza široka 2,2 metra i pešačka od dva metra prostiraće se uz razdelnu zelenu površinu. Na delu puta preko Stražilovačkog potoka te dve staze spojiće se u pešačko-biciklističku kao i na deonici koja prolazi kroz deo Stražilova koji je pod režimom zaštite prvog stepena, gde se uvodi edukativna staza.

tekst: Zorica Milosavljević // foto: Đorđe Radivojević

Prethodni tekstKonkurs za dodelu stipendije studentima za školsku 2023/2024. godinu
Sledeći tekstSaobraćajnica Sremski Karlovci – Petrovaradin neće biti zatvorena