U Patrijaršijskom dvoru otvorena izložba o mitropolitu Antoniju Hrapovickom

254

Povodom stogodišnjice rođenja ruskog mitropolita Antonija Hrapovickog koji je sa sunarodnicima nakon Oktobarske revolucije našao utočište u Sremskim Karlovcima u Patrijaršijskom dvoru otvorena je danas izložba posvećena njemu, u okviru programa „Dani mitropolita Antonija u Sremskim Karlovcima“. Tom činu prisustvovali su predsednik opštine Aleksandar Saša Stojkečić, predsednik Skupštine opštine Boban Petković, episkop sremski Vasilije, mitropolit budimpeštanski i mađarski Ilarion, konzulka Crne Gore Nevenka Ćirović, predstavnici Ruske zagranične crkve iz nekoliko evropskih zemalja, te Doma ruskog zagraničja mnogi drugi.

-Mitropolit Hrapovicki je jedan od najistaknutijih jerarha ruske crkve na razdoblju 19. i 20. veka, bio je rektor tri duhovne akademije, eparhijski arhijerej u nekoliko eparhija…- rekao je mitropolit Ilarion koji je pre nekoliko godina u Sremskim Karlovcima osveštao i otkrio spomen-ploču svom sunarodniku Hrapovickom. – On je sa još nekolicinom arhijereja svoj dom našao u Sremskim Karlovcima. U Patrijaršijskom dvoru je živeo, a u hramu pored je služio. Ovde je osnovao Višu crkvenu upravu koja je imala zadatak da ujedini celokupnu  rusku emigraciju.

O zaslugama i doprinosu mitropolita Hrapovickog za širenje pravoslavlja i prosperiteta duhovnog i kulturnog života Sremskih Karlovaca govorio je vladika Vasilije koji je predložio da se osnuje memorijalni centar njemu i generalu Vrangelu u čast.

-Sremskim Karlovcima bilo je suđeno da postanu prestonica te druge Rusije, Rusije koja se našla u rasejanju. Sremski Karlovci  su stoga  zauvek ušli u rusku istoriju i bili jedan od centara duhovnog života Rusa u rasejanju  – rekao je Viktor Moskovni iz Doma ruskog zagraničja na otvaranju izložbe.

tekst: Zorica Milosavljević // foto: Goran Vlasac

Prethodni tekstNagrađen Savet za bezbednost saobraćaja opštine
Sledeći tekstDANI MATICE SRPSKE U SREMSKIM KARLOVCIMA Oktobar, novembar i decembar 2023. godine