DANI MATICE SRPSKE U SREMSKIM KARLOVCIMA Oktobar, novembar i decembar 2023. godine

149

Manifestacija „Dani Matice srpske u Sremskim Karlovcima“, drugu godinu zaredom, održaće se u narednih sedam nedelja u Sremskim Karlovcima. Od kraja oktobra do početka decembra, kroz niz predavanja i tribina, karlovačkoj publici će se predstaviti petnaestak domaćih univerzitetskih profesora, doktora nauka i naučnih i kulturnih poslenika, koji će baviti temama iz oblasti nauke, kulture i umetnosti, a koje se, na posredan ili neposredan način, odnose na Sremske Karlovce.

Manifestaciju zajednički organizuju Matica srpska, Opština Sremski Karlovci, Karlovačka gimnazija i Kreativni klub „Eduko“ iz Sremskih Karlovaca, na temelju Protokola o saradnji koji su u junu 2022. godine potpisali Matica srpska i Opština Sremski Karlovci.

Ovogodišnji program manifestacije sastoji se iz naučnih predavanja i tribina koje će se, iz nedelje u nedelju, održavati u zgradi Opštine Sremski Karlovci ili Karlovačkoj gimnaziji, od kojih će neka biti zasebno organizovana i obrađivati pojedinačne teme ili će činiti deo šire celine u vidi posebnih tematskih nedelja, kakve su „Nedelja izdavaštva Matice srpske“ i „Nedelja srpskog baroka u Sremskim Karlovcima“.

Cilj manifestacije „Dani Matice srpske u Sremskim Karlovcima“ jeste da se povezivanjem najstarije srpske književne, kulturne i naučne ustanove i grada koji je u istoriji bio središte srpskog nacionalnog, političkog, verskog i kulturnog života iznova pristupi razmatranju specifičnih „karlovačkih tema“ u nauci i kulturi i aktuelizuje zanimanje za njih, kao i da se savremeni naučni pogledi približe širem građanstvu.

Projekat „Dani Matice srpske u Sremskim Karlovcima“, čiji je nosilac Kreativni klub „Eduko“, finasijski su podržali Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Opština Sremski Karlovci.

Manifestacije počinje u ponedeljak 23. oktobra 2023. godine i tokom prve nedelje, koja je tematska i nosi naziv „Nedelja izdavaštva Matice srpske“, biće održana tri promocije Matičinih izdanja: monografije „Plemstvo u srpskoj vizuelnoj kulturi HVIII veka“ autora Aleksandre Čelovski i promocije dvaju zbornika: „Porodica Dunđerski – građanska kultura srpske Vojvodine“ i „Istorija naselja opštine Žabalj“. „Nedelja izdavaštva“ organizuje se u toku trajanja „Sajma knjiga“ u Beogradu, a Matica srpska iskoristiće manifestaciju „Dani Matice srpske u Sremskim Karlovcima“ da svoja izdanja predstavi u Sremskim Karlovcima.

Program

„Nedelja izdavaštva Matice srpske“

 

Ponedeljak, 23. oktobar 2023. u 18:00

Promocija knjige „Plemstvo u srpskoj vizuelnoj kulturi HVIII veka“

Predavač:

Dr Aleksandra Čelovski, istoričar umetnosti, Galerija Matice srpske

 

Sreda, 25. oktobar 2023. u 18:00

(zgrada Opštine Sremski Karlovci)

Promocija zbornika radova „Porodica Dunđerski – građanska kultura srpske Vojvodine“

Predavači:

Dr Jelena Veselinov, istoričar prava, Matica srpska

Snežana Mišić, istoričar umetnosti, Galerija Matice srpske

 

Petak, 27. oktobar 2023. u 18:00

(zgrada Opštine Sremski Karlovci)

Promocija zbornika radova „Istorija naselja opštine Žabalj“

Predavači:

Prof. dr Slobodan Bjelica, istoričar, Filozofski fakultet Novi Sad Prof. dr Vladan Gavrilović, istoričar, Filozofski fakultet Novi Sad

Milovan Mirkov, direktor, Biblioteka „Veljko Petrović“ Žabalj

Varja Nešić, Biblioteka „Veljko Petrović“ Žabalj

 

 

Prethodni tekstU Patrijaršijskom dvoru otvorena izložba o mitropolitu Antoniju Hrapovickom
Sledeći tekstObaveštenje SIRENE