Počeli Dani Matice srpske

223

Promocijom knjige „Plemstvo u srpskoj vizuelnoj kulturi HVIII veka“ dr Aleksandre Čelovski, istoričarke umetnosti iz Galerije Matice srpske, večeras je počela manifestacija „Dani Matice srpske u Sremskim Karlovcima“, koja će trajati sedam sedmica. Reč je o drugom izdanju  manifestacije koja je nastala na bazi Protokola o saradnji koji su u junu 2022. godine potpisali Matica srpska i opština Sremski Karlovci, a čiji nosilac je Kreativni klub „Eduko“, dok je Karlovačka gimnazija suorganizator.

Prema rečima predsednika „Eduka“ dr Miladina Kalinića, namera organizatora je da ovom manifestacijom predoči Karlovčanima posebno đacima  Karlovačke gimnazije i Bogoslovije Svetog Arsenija šta  naša najznačajnija naučna i književna ustanova, Matica srpska, u svom viševekovnom trajanju i stvaranju baštini, a odnosi se direktno ili posredno na bogatu kulturnu istoriju Sremskih Karlovaca. Kalinić je naglasio da će se tokom sedam sedmica program sastojati iz niza predavanja, tribina, od kojih će neka biti zasebno organizovana i obrađivati pojedinačne teme ili će činiti deo šire celine u vidi posebnih tematskih nedelja, kao što je slučaj sa ovom prvom sedmicom koja je nazvana zbog Sajma knjiga „Nedelja izdavaštva Matice srpske“ i posvećena izdavačkoj delatnosti Matice srpske, a biće i „Nedelja srpskog baroka u Sremskim Karlovcima“.

Čast da otvori ovogodišnje „Dane Matice srpske“ pripala je dr Aleksandri Čelovski koja se u okviru svoje doktorske teze, koja je kasnije pretočena u knjigu, bavila temom  pravoslavnog plemstva na teritoriji Habzburške  monarhije okupljenog pod okriljem Karlovačke mitropolije na osnovu svih tragova vizuelne kulture kao što su portreti, arhitektonska zdanja, plemićke povelje, pisama, pečati. Ona je na primeru karlovačkog građanina, trgovca i poštanskog činovnika Andreja Andrejevića objasnila kako su Srbi i u manjem broju Cincari najčešće postajali plemići, kakav su život vodili  i na koji način je funkcionisao elitni sloj srpskog društva u 18. veku.

Projekat „Dani Matice srpske u Sremskim Karlovcima“ finansijski su podržali Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i opština.

tekst: Zorica Milosavljević

Prethodni tekstPoloženi venci povodom Dana oslobođenja u Drugom svetskom ratu
Sledeći tekstJavni poziv za učešće direktnih korisnika (privrednih subjekata) u sprovođenju mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova na teritoriji opštine Sremski Karlovci