Podstrek stvaralačkim tendencijama

174

„Dani Matice srpske u Sremskim Karlovcima” svečano su otvoreni 3. novembra, mada su od 23. do 27. oktobra već održana predavanja i promocije knjiga u okviru ovogodišnjeg drugog po redu izdanja manifestacije, koja će trajati sedam sedmica. Nastala kao plod prošlogodišnjeg Protokola o saradnji između lokalne samouprave u Sremskim Karlovcima i najstarije srpske književne, kulturne i naučne ustanove, ova manifestacija bavi se temama iz oblasti nauke, kulture i umetnosti, koje se, na posredan ili neposredan način, odnose na Sremske Karlovce.

– Nadahnuti istorijskim nasleđem koje stoji iza nas, na nama, sadašnjim generacijama je lepo breme prošlih vekova. Naša obaveza je da se trudimo da negujemo to nasleđe i pokušamo ugledajući se na pretke, damo i sami doprinos u vremenu u kom živimo, koje je obeleženo pre svega tehnološkim izumima, i pružimo snažan podstrek stvaralačkim tendencijama i novoj budućnosti. Pre nekoliko dana obeležili smo Dan Karlovačke gimnazije koji je bio posvećen Georgiju Magaraševiću, osnivaču Letopisa Matice srpske. Pored toga što su Karlovci bili središte umetnosti, kulture i prosvete oni su bili i centar građanske kulture Srba u 18. i 19. veku i to se nastavilo do danas – rekao je predsednik opštine Aleksandar Saša Stojkečić i dodao da je čast prisustvovati predavanju o Borislavu Mihajloviću Mihizu koji je ostavio nemerljiv trag u srpskoj, građanskoj kulturi.

Predsednik Matice srpske Dragan Stanić je naglasio da je za ustanovu koju predstavlja značajno što u Sremskim Karlovcima može da predstavi nešto od onoga što radi.

– Matica srpska je upravo objavila sabrana dela Borislava Mihajlovića Mihiza i uskoro će početi  promocija tih dela. Otuda i „Mihizove slike Srema i Sremskih Karlovaca“ u kojima donosimo kratku priču o njemu. Kada se govori o Mihizu uvek se mora uzeti u obzir njegova težnja ka novim izazovima, on se nikad nije zadovoljavao već dosegnutim, već hrlio ka novom, humanijem, boljem – kazao je Dragan Stanić, ne skrivajući zadovoljstvo zbog toga što je Matica srpska sa karlovačkom opštinom ustanovila ovu manifestaciju u okviru koje je on govorio o nekadašnjem đaku Karlovačke gimnazije Birislavu Mihajloviću Mihizu.

Partner Matici srpskoj i lokalnoj samoupravi u realizaciji manifestacije je Kreativni klub „Eduko”, čiji predsednik Miladin Kalinić je napomenuo da Sremski Karlovci nemaju centar kulture, ali imaju dosta udruženja i ljude koji to nadoknađuju.

– Među njima je i „Eduko” koji deluje više od dve decenije promovišući ovdašnju kulturu kroz različite projekte iz oblasti obrazovanja i duhovnosti. Kroz više od  50 projekata  preko 2.000 učesnika, polovina iz dijaspore, se upoznalo sa srpskom baštinom, kulturom i duhovnošću. Čast nam je što smo nosioci ovog projekta, čiji cilj je da bogatu viševekovnu baštinu približimo đacima Karlovačke gimnazije i Bogoslovije Svetog Arsenija, kao i sugrađanima kroz teme i tribine koje su u direktnoj ili indirektnoj vezi sa istorijom našeg naroda i Sremskih Karlovaca. To je naš mali, skroman doprinos kulturnom profilu Karlovaca. Verujem da će mlade ova predavanja podstaći na razmišljanje i  stvaralaštvo – istakao je Miladin Kalinić.

Po rečima šefa kabineta predsednika opštine Svetomira Mihaljeva, predavanjem „Srpski jezik i ćirilica“ prof. dr Isidore Bjelaković, redovnog profesora na Odseku za srpski jezik i lingvistiku Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, nastavlja se manifestacija „Dani Matice srpske u Sremskim Karlovcima” koju finansijski podržavaju Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Predavanje prof. Bjelaković održaće se 10. novembra u 18 časova u svečanoj sali zgrade opštine.

U muzičkom delu ceremonije otvaranja programa nastupio je vokalni kvartet koji čine sopran Jelena Antić, alt Mila Radonić, tenor Jovan Stojanović i bas Ljubomir Ćurčić.

tekst: Zorica Milosavljević // foto: Đorđe Radivojević

Prethodni tekst„Belilo“ spremno za zimu
Sledeći tekstDeo jedinstvenog biračkog spiska za područje Opštine Sremski Karlovci