Pomen i sećanje na stradale u Prvom svetskom ratu

179

Pomenom srpskim vojnicima i svečanim polaganjem venca na spomen-obeležju učesnicima Prvog svetskog rata na groblju na Magarčevom bregu, obeležen je Dan oslobođenja Sremskih Karlovaca od austrougarske vlasti.

Pomen su služili jerej Bojan Ninković i đakon Marko Stefanović, a prisustvovali su predstavnici opštinske vlasti – predsednik opštine Aleksandar Saša Stojkečić, predsednik Skupštine opštine Boban Petković, članovi Opštinskog veća Đurđica Šnur, Živana Živanović i Đorđe Miljević, te članovi Kabineta predsednika opštine Milica Plavšić i Svetomir Mihaljev. Venac su položili Stojkečić i Petković.

Po početku Prvog svetskog rata, u Sremu, pa tako i Karlovcima, počinju hapšenja, proganjanja i ubijanja Srba. Najpre su otpremani u zatvore Petrovaradinske tvrđave, a kasnije u tvrđavu i kazamat Arad. Karlovci su imali dosta dobrovoljaca u srpskoj vojsci, od kojih su šestorica poginula. Na groblju je sahranjeno 18 ratnika u jednom nizu, sa centalnim spomenikom na kojem su uklesana imena sahranjenih sa rednim brojem, dok su pojedinačni spomenici levo i desno obeleženi samo krstom i rednim brojem.

tekst: Zorica Milosavljević // foto: Đorđe Radivojević

Prethodni tekstDeo jedinstvenog biračkog spiska za područje Opštine Sremski Karlovci
Sledeći tekstOdluka o određivanju biračkih mesta na teritorije Opštine Sremski Karlovci