Потписан уговор о пројектовању свеобухватног уређења центра Карловаца

240

Уговор о изради пројекта свеобухватног уређења градског језгра Сремских Карловаца потписан је данас у згради Покрајинске владе, која је за то издвојила 137 милиона динара. Потписе на документ ставили су директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе Саша Мартиновић и власник пројектног бироа ДБА ДОО Ђорђе Бајило, коме је поверен тај посао, а том чину присуствовао је и председник општине Сремски Карловци Александар Саша Стојкечић.

Како је рекао председник Покрајинске владе Игор Мировић, комплетно  уређење заштићеног дела Сремских Карловаца обухватиће зону од 1.200 кућа, али неће све бити предмет радова.

–Граница обухвата пројекта је зона која је на основу одлуке Владе Србије о утврђивању граница заштићене околине и мера заштите просторно културно-историјске целине „Градско језгро Сремских Карловаца“, непокретног културног добра од изузетног значаја, проглашена зоном амбијенталне целине – казао је Игор Мировић. –То је први и највиши степен заштите када је реч о споменичком наслеђу према одредбама нашег закона. У том обухвату је 1.200 кућа. Неће се све обнављати, већ оне које ће на основу пројектне документације и одговарајућих критеријума бити означене као приоритетне за реконструкцију. Оно што ће се апсолутно обнављати у потпуности, јесте пре свега комплетна комунална инфраструктура. Предмет уређења биће и улице, регулација саобраћаја, паркирање, све што је неопходно да би Сремски Карловци били уређени у потпуности по узору на друге европске градове те величине и значаја. Мировић је додао да је на основу искустава са пројектном документацијом и делом радова  у Алмашком крају, одлучено да се наредне две године обезбеди такав пројекат за свеобухватно уређење Сремских Карловаца.

–Када пројектна документација буде завршена, само ће од новца и извођача радова зависити степен уређења Сремских Карловаца у језгру које се налази под највишим степеном заштите. Ово се не дешава често, први пут у модерној историји Сремских Карловаца смо на овај начин приступили припреми једног овако великог посла. Верујем да ће не мали број архитеката, инжењера, пројектаната одговорити овом сложеном задатку уз подршку карловачке локалне самоуправе, Покрајинске владе, надлежних комуналних предузећа, али и Републичког завода за заштиту споменика културе. Сви заједно треба да се окупимо око овог великог задатка и да у овој припремној фази  обезбедимо све што треба да би у наредним годинама Сремски Карловци могли да се уреде на свеобухватан, осмишљен и добро припремљен начин – казао је Мировић.

Пројекат ће према конкурсној документацији бити подељен у четири функционалне целине. Прва је партерно уређење дела  центра са изградњом или реконструкцијом  инфраструктурне мреже. Друга целина је обнова фасада. Реконструкција и изградња градске пијаце, те реконструкција дела Eшиковачког потока су преостале две.

текст: Зорица Милосављевић // фото: АПВ

Претходни текстУ суботу потпуна обустава саобраћаја
Следећи текстЈавна презентација урбанистичког пројекта УРБАНИСТИЧКО-АРХИТЕКТОНСКЕ РАЗРАДЕ КАТ. ПАР. БРОЈ 4018, 4019 И 4020 К.О. СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ, ЗА ИЗГРАДЊУ ТУРИСТИЧКОГ КОМПЛЕКСА „SPA” ЦЕНТРА И БУНГАЛОВА СА ВИНСКИМ ПОДРУМОМ У СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА