Potpisan ugovor o projektovanju sveobuhvatnog uređenja centra Karlovaca

202

Ugovor o izradi projekta sveobuhvatnog uređenja gradskog jezgra Sremskih Karlovaca potpisan je danas u zgradi Pokrajinske vlade, koja je za to izdvojila 137 miliona dinara. Potpise na dokument stavili su direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Saša Martinović i vlasnik projektnog biroa DBA DOO Đorđe Bajilo, kome je poveren taj posao, a tom činu prisustvovao je i predsednik opštine Sremski Karlovci Aleksandar Saša Stojkečić.

Kako je rekao predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, kompletno  uređenje zaštićenog dela Sremskih Karlovaca obuhvatiće zonu od 1.200 kuća, ali neće sve biti predmet radova.

–Granica obuhvata projekta je zona koja je na osnovu odluke Vlade Srbije o utvrđivanju granica zaštićene okoline i mera zaštite prostorno kulturno-istorijske celine „Gradsko jezgro Sremskih Karlovaca“, nepokretnog kulturnog dobra od izuzetnog značaja, proglašena zonom ambijentalne celine – kazao je Igor Mirović. –To je prvi i najviši stepen zaštite kada je reč o spomeničkom nasleđu prema odredbama našeg zakona. U tom obuhvatu je 1.200 kuća. Neće se sve obnavljati, već one koje će na osnovu projektne dokumentacije i odgovarajućih kriterijuma biti označene kao prioritetne za rekonstrukciju. Ono što će se apsolutno obnavljati u potpunosti, jeste pre svega kompletna komunalna infrastruktura. Predmet uređenja biće i ulice, regulacija saobraćaja, parkiranje, sve što je neophodno da bi Sremski Karlovci bili uređeni u potpunosti po uzoru na druge evropske gradove te veličine i značaja. Mirović je dodao da je na osnovu iskustava sa projektnom dokumentacijom i delom radova  u Almaškom kraju, odlučeno da se naredne dve godine obezbedi takav projekat za sveobuhvatno uređenje Sremskih Karlovaca.

–Kada projektna dokumentacija bude završena, samo će od novca i izvođača radova zavisiti stepen uređenja Sremskih Karlovaca u jezgru koje se nalazi pod najvišim stepenom zaštite. Ovo se ne dešava često, prvi put u modernoj istoriji Sremskih Karlovaca smo na ovaj način pristupili pripremi jednog ovako velikog posla. Verujem da će ne mali broj arhitekata, inženjera, projektanata odgovoriti ovom složenom zadatku uz podršku karlovačke lokalne samouprave, Pokrajinske vlade, nadležnih komunalnih preduzeća, ali i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Svi zajedno treba da se okupimo oko ovog velikog zadatka i da u ovoj pripremnoj fazi  obezbedimo sve što treba da bi u narednim godinama Sremski Karlovci mogli da se urede na sveobuhvatan, osmišljen i dobro pripremljen način – kazao je Mirović.

Projekat će prema konkursnoj dokumentaciji biti podeljen u četiri funkcionalne celine. Prva je parterno uređenje dela  centra sa izgradnjom ili rekonstrukcijom  infrastrukturne mreže. Druga celina je obnova fasada. Rekonstrukcija i izgradnja gradske pijace, te rekonstrukcija dela Ešikovačkog potoka su preostale dve.

tekst: Zorica Milosavljević // foto: APV

Prethodni tekstU subotu potpuna obustava saobraćaja
Sledeći tekstJavna prezentacija urbanističkog projekta URBANISTIČKO-ARHITEKTONSKE RAZRADE KAT. PAR. BROJ 4018, 4019 I 4020 K.O. SREMSKI KARLOVCI, ZA IZGRADNjU TURISTIČKOG KOMPLEKSA „SPA” CENTRA I BUNGALOVA SA VINSKIM PODRUMOM U SREMSKIM KARLOVCIMA