PREDAVANjE MILENE KULIĆ NA TEMU „SLOBODAN SELENIĆ I NjEGOVO NASLEĐE“

287

Nakon što je, krajem oktobra, povodom devedeset godina od rođenja akademika Slobodana Selenića, u Matici srpskoj u Novom Sadu održan program na temu „Slobodan Selenić i njegovo nasleđe“, o velikom srpskom piscu govoriće se i u Sremskim Karlovcima.

U nastavku naučne manifestacije „Dani Matice srpske u Sremskim Karlovcima“, u petoj nedelji programa, u petak 24. novembra 2023. godine, s početkom u 18 časova, u Svečanoj sali karlovačkog Magistrata (zgrada Opštine Sremski Karlovci) predavanje o Slobodanu Seleniću će održati msr Milena Kulić iz Odeljenja za književnost i jezik Matice srpske.

Slobodan Selenić (1933-1995) bio je srpski pisac i akademik. Pisao je romane, drame i pozorišnu kritiku. Bio je redovni profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i predsednik Saveza književnika Jugoslavije. Dopisni član SANU postao je 1991. godine. Napisao je dela: „Očevi i oci“, „Ubistvo s predumišljajem“, „Prijatelji“, za koje je 1980. godine dobio NIN-ovu nagradu, „Memoari Pere bogalja“, „Timor mortis“ i dr. Zaslužio je da bude opisan na sledeći način: „Bio je pametan kao pčelica i lep kao neki skandinavski princ. Predstavljao je uglađenu, pametnu, lepo vaspitanu Srbiju“.

Pored programa u Matici srpskoj, čije je bila urednik, msr Milena Kulić je priredila dva tematska bloka o Seleniću u „Letopisu Matice srpske“ i „Zborniku Matice srpske za književnost i jezik“.

Sremski Karlovci, 22. novembar 2023. godine

 

Program

 

Petak, 24. novembar 2023. u 18:00

„Slobodan Selenić i njegovo nasleđe“

Predavač:

Msr Milena Kulić, Odeljenje za književnost i jezik Matice srpske

 

Prethodni tekstDodeljene stipendije srednjoškolcima
Sledeći tekstZeleno svetlo za prodaju zemljišta u svojini opštine