ПРЕДАВАЊЕ О КАРЛОВАЧКОЈ МИТРОПОЛИЈИ ПРОФ. ДР ГОРАНА ВАСИНА

215

Историчар проф. др Горан Васин одржаће у четвртак 30. новембра 2023. године, с почетком у 18 часова, у Свечаној сали зграде Општине Сремски Карловци, предавање на тему Карловачке митрополије у наставку научне манифестације „Дани Матице српске у Сремским Карловцима“.

Од како је српска православна митрополија, године 1713, за своје стално седиште, уместо манастира Крушедола, изабрала Сремске Карловце, почела је темељна промена не само овог града под обронцима Фрушке горе већ и целокупног српског народа који је живео у земљама Хабзбурга. Митрополија и Сремски Карловци прошли су заједничку борбу за успостављање сталног националног школства и школских установа – пут који је водио од руских учитеља до Карловачке гимназије и Карловачке богословије – модернизацију културе од појаве барока па надаље, и борбу за народне привилегије и заштиту православне вере. Захваљујући Митрополији, Сремски Карловци су у историји били средиште српског политичког, верског, националног, културног и образовног живота.

Проф. др Горан Васин је редовни професор на Одсеку за историји Филозофског факултета у Новом Саду. У својим истраживањима бави се изучавањем историје српског народа у нововековној и модерној историји, историјом Српске цркве и историјом Србије и Црне Горе XVIII-XX века. Објавио је преко 60 научних радова из области историје у водећим домаћим и многим иностраним часописима.

Сремски Карловци, 26. новембар 2023. године

 

Програм

 

Четвртак, 30. новембар 2023. у 18:00

„Карловачка митрополија“

Предавач:

Проф. др Горан Васин, Одсек за историју Филозофског факултета у Новом Саду

Претходни текстЈАВНИ ПОЗИВ РОДИТЕЉИМА ЗА ДОДЕЛУ ДЕЧИЈИХ АУТО-СЕДИШТА КОЈА ДОНИРА ОПШТИНА СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ И АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА
Следећи текстГради се водовод у Кишовој бари