PREDAVANjE O KARLOVAČKOJ MITROPOLIJI PROF. DR GORANA VASINA

184

Istoričar prof. dr Goran Vasin održaće u četvrtak 30. novembra 2023. godine, s početkom u 18 časova, u Svečanoj sali zgrade Opštine Sremski Karlovci, predavanje na temu Karlovačke mitropolije u nastavku naučne manifestacije „Dani Matice srpske u Sremskim Karlovcima“.

Od kako je srpska pravoslavna mitropolija, godine 1713, za svoje stalno sedište, umesto manastira Krušedola, izabrala Sremske Karlovce, počela je temeljna promena ne samo ovog grada pod obroncima Fruške gore već i celokupnog srpskog naroda koji je živeo u zemljama Habzburga. Mitropolija i Sremski Karlovci prošli su zajedničku borbu za uspostavljanje stalnog nacionalnog školstva i školskih ustanova – put koji je vodio od ruskih učitelja do Karlovačke gimnazije i Karlovačke bogoslovije – modernizaciju kulture od pojave baroka pa nadalje, i borbu za narodne privilegije i zaštitu pravoslavne vere. Zahvaljujući Mitropoliji, Sremski Karlovci su u istoriji bili središte srpskog političkog, verskog, nacionalnog, kulturnog i obrazovnog života.

Prof. dr Goran Vasin je redovni profesor na Odseku za istoriji Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. U svojim istraživanjima bavi se izučavanjem istorije srpskog naroda u novovekovnoj i modernoj istoriji, istorijom Srpske crkve i istorijom Srbije i Crne Gore XVIII-XX veka. Objavio je preko 60 naučnih radova iz oblasti istorije u vodećim domaćim i mnogim inostranim časopisima.

Sremski Karlovci, 26. novembar 2023. godine

 

Program

 

Četvrtak, 30. novembar 2023. u 18:00

„Karlovačka mitropolija“

Predavač:

Prof. dr Goran Vasin, Odsek za istoriju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu

Prethodni tekstJAVNI POZIV RODITELjIMA ZA DODELU DEČIJIH AUTO-SEDIŠTA KOJA DONIRA OPŠTINA SREMSKI KARLOVCI I AGENCIJA ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA
Sledeći tekstGradi se vodovod u Kišovoj bari