NEDELjA SRPSKOG BAROKA ZA KRAJ MANIFESTACIJE „DANI MATICE SRPSKE U SREMSKIM KARLOVCIMA“

138

Tematskom nedeljom posvećenom srpskom baroku, koji je svoje najviše domete doživeo upravo u Sremskim Karlovcima, ove sedmice završava se naučna manifestacija „Dani Matice srpske u Sremskim Karlovcima“.

U sredu, 6. decembra 2023. godine, s početkom u 18 časova, u Svečanoj sali zgrade Opštine Sremski Karlovci, predavanje pod nazivom „Sremski Karlovci i srpska barokna književnost“ održaće doc. Jelena Marićević Balać s Odseka za srpsku književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, književnik i naučni radnik, koja je u svojim dosadašnjim istraživanjima proučavala veze starije književnosti s delima savremenih srpskih pisaca. Takvim paralelama odiše upravo njena knjiga „Tragom bisernih minđuša srpske književnosti. Renesansnost i baroknost srpske književnosti“ iz 2018. godine.

Dva dana kasnije, u petak 8. decembra 2023. godine, u istom terminu i na istom mestu, o srpskom baroku u likovnoj umetnosti u Sremskim Karlovcima govoriće prof. dr Vladimir Simić s Odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, vrsni poznavalac novovekovne srpske umetnosti, koja svoje početke ima u XVIII veku s pojavom baroka u slikarstvu, grafici i arhitekturi. Njegove monografije „Za ljubav otadžbine. Patriote i patriotizmi u srpskoj kulturi XVIII veka u Habzburškoj monarhiji“ i „Portret srpskog intelektualca u doba prosvetiteljstva“ zadiru duboko u korene srpskog nacionalnog bića.

Dodir s baroknom umetnošću predstavljao je presudan trenutak u razvoju srpskog građanskog društva i kulture u novom veku. Bio je to vid kulturne preorijentacije našeg naroda, od dotada preovlađujućih orijentalnih ka savremenim evropskim obrascima. Modernizacija srpskog naroda imala je, u XVIII veku, svoje jezgro u Sremskim Karlovcima, iz kojih su se uticaji, potom, širili na druge oblasti koje su Srbi naseljavali.

„Dani Matice srpske u Sremskim Karlovcima“ održavaju se već sedam nedelja, tokom kojih je program, u kojem su učestvovali razni univerzitetski profesori i priznati naučni delatnici, ispratilo preko 550 posetilaca. Ova naučna manifestacija potpomognuta je novčanim sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Opštine Sremski Karlovci, a organizuju je Matica srpska, Opština Sremski Karlovci, Karlovačka gimnazija i Kulturni klub „Eduko“.

Sremski Karlovci, 4. decembar 2023. godine

 

 

 

Program

 

 

Sreda, 6. decembar 2023. u 18:00

„Sremski Karlovci i srpska barokna književnost“

Predavač:

Doc. dr Jelena Marićević Balać, Odsek za srpsku književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu

 

 

Petak, 8. decembar 2023. u 18:00

„Srpska barokna umetnost u Sremskim Karlovcima“

Predavač:

Prof. dr Vladimir Simić, Odeljenje za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu

 

 

 

Prethodni tekstOdluka o dodeli jednokratne novčane pomoći učenicima srednjih škola na teritoriji opštine Sremski Karlovci
Sledeći tekstJAVNI POZIV za sufinansiranje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova na teritoriji opštine Sremski Karlovci za 2023. godinu