Potpisan aneks sporazuma o saradnji Sremskih Karlovaca i Prnjavora

53

Na dan kada se u Beogradu održava Veliki srpski sabor, u Sremskim Karlovcima predsednik Skupštine opštine Sremski Karlovci Boban Petković i gradonačelnik Prnjavora Darko Tomaš potpisali su aneks prošle godine sklopljenog Sporazuma o saradnji, kojim se predviđa proširenje polja međusobnog delovanja na podsticanje i očuvanje duhovnih veza i vrednosti srpskog naroda u obema državama.

– Prošle godine smo potpisali osnovni sporazum kojim smo precizirali i konkretizovali saradnju, izneli smo jedni drugima potencijale kojima raspolažemo, a sada smo to dopunili i učvrstili unoseći stavku koja se odnosi na duhovne veze Srba u Srbiji i Republici Srpskoj. To sada dobija posebnu važnost zbog održavanja Svesrpskog sabora u Beogradu i ovo će biti vetar u lađe predsedniku Aleksandru Vučiću da nas što bolje zastupa u svetu, gde je Srbija pritisnuta od svetskih moćnika zbog rezolucije o Srebrenici, kao i da nastavi rad na očuvanju nacionalnih interesa sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom – rekao je Petković.

Za gradonačelnika Prnjavora Darka Tomaša posebna je čast što u Sremskim Karlovcima sa predsednikom lokalnog parlamenta potpisuje aneks sporazuma o saradnji. On je napomenuo da su za grad koji predstavlja posebno važna dva datuma u dosadašnjim međusobnim odnosima bratskih lokalnih zajednica.

– Sporazum smo potpisali 19. avgusta 2023.  na Preobraženje koje je slava grada i to je bio prvi  potpisan pobratimski sporazuma sa nekom od lokanih zajednica od dobijanja statusa grada prošle godine – kazao je Tomaš.  Za nas je od posebnog značaja što je to lokalna zajednica iz bratske Srbije. Danas, na dan Velikog srpskog sabora Republike Srbije i Republike Srpske potpisali smo aneks sporazuma s ciljem da naše veze budu još snažnije i bolje, ali mi smo jedan narod, jedna duša i u tom kontekstu mnogo bitniji su osećaji koji postoje među nama. Sve ono na papiru  jeste sekundarnog karaktera, iako je to u službenoj komunikaciji značajno i zato smo pristupili potpisivanju aneksa da ga proširimo na očuvanje duhovnih veza. Uveren sam da će saradnja koja je i do sada bila dobra, u narednom periodu biti još bolja i da ćemo je upotpuniti razmenom srednjoškolaca i svega što je karakteristično za vaš kraj. Biće nam čast da naša deca borave  ovde.

Sporazumom o saradnji prošle godine dve strane su se obavezale na promociju razvoja, međusobne saradnje, razmenu informacija, iniciranje stvaranja ekonomskih, kulturnih, naučnih i sportskih veza između lokalnih vlasti, javnih preduzeća, ustanova, kulturnih, obrazovnih i nevladinih organizacija.

tekst: Zorica Milosavljević // foto: Saša Murgaški

Prethodni tekstUKUPAN IZVEŠTAJ O REZULTATIMA GLASANjA ZA IZBOR ODBORNIKA SKUPŠTINE OPŠTINE SREMSKI KARLOVCI ODRŽANIM 2.JUNA 2024.GODINE
Sledeći tekstNAJAVA TRETMANA SUZBIJANjA LARVI KOMARACA