Почела са радом Женска одборничка мрежа Скупштине општине Сремски Карловци

490

Женска одборничка мрежа Скупштине oпштине Сремски Карловци, коју чине одборнице карловачке Скупштине, данас је одржала конститутивну, уједно и радну седницу, на којој је за председницу изабрана Светлана Дошен Бауер. Усвојен је и Пословник овог радног тела, којим се уређују назив, јавност рада, програмска начела и циљеви, састав, права и обавезе чланица, органи, избор, као и друга питања од значаја за рад Женске одборничке мреже. Женској одборничкој мрежи приступа се добровољно, а приступило је 7 одборница карловачког парламента. На првој седници присуствовале су и председница Скупштине Града Новог Сада Јелена Маринковић Радомировић, као и одборница Скупштине Града Новог Сада Мирјана Василић, која је и председница Женске одборничке мреже у том граду.

Окупљене је поздравио и председник карловачког парламента Бобан Петковић, који је поводом конституисања Женске одборничке мреже у Сремским Карловцима рекао:

– У скупштинским клупама је 8 жена од укупно 25 одборника, а и на руководећим положајима је значајно промењена слика. Сматрам веома важном чињеницу да се без обзира на страначку припадност данас одборнице окупљају у жељи да дају свој допринос поштовању родне равноправности у свим аспектима живота и борби против дискриминације. Драго ми је да сте данас са нама, јер ми као мања локална самоуправа гледамо на вашу као на једну од најбољих у Србији.

Присутнима се затим обратила и председница Скупштине Новог Сада, која је између осталог рекла:

– Циљеви који су пред вама су шаролики и односе се на разне сфере друштва: од здравља жена и породице, сузбијање насиља над женама, економско оснаживање жена, образовање жена и многи други. Сви они имају заједнички именилац, а то је подстицај жена у развоју савременог друштва и прихватање родне равноправности – поручила је председница новосадског парламента.

Она је подвукла да је у Србији последњих година дошло до изузетног и осетног побољшања положаја жена.

– Сопствени пример, да сам као жена на функцији председнице Скупштине Града Новог Сада, довољно говори томе у прилог. Данас је женама дата могућност да се професионално развијају у мери у којој желе и у правцу у којем иду њихове амбиције –додала је Јелена Маринковић Радомировић.

Координаторка Женске одборничке мреже новосадске Скупштине Мирјана Василић исказала је подршку колегиницама из Сремских Карловаца, поручивши да је веома битно да се иступи према грађанкама и да искористе све моделе објављивања како би се приближили женама са идејама, иницијативама и предлозима.

 

Претходни текстОбавештење за референдум
Следећи текст„Be.CULTOUR – Више од културног туризма“ – позив на партиципативну израду акционог плана за развој културног туризма