Узвратна посета представника Општине Прњавор Сремским Карловцима

408

На позив председника Скупштине општине Сремски Карловци Бобана Петковића, у узвратну посету Сремским Карловцима, у уторак 24. јануара 2023. године, дошла је делегација Општине Прњавор из Републике Српске, коју су чинили председник Скупштине општине Жељко Симић и заменик начелника Општине Славиша Миланковић.

Тим поводом, у Свечаној сали Магистрата у Сремским Карловцима, уприличен је радни састанак представника обеју локалних самоуправа, с циљем да се међусобни односи и сарадња оснаже, продубе и развију.

Приликом овог сусрета, поред председника Скупштине, карловачку Општину представљали су: председник Општине Александар Саша Стојкечић, чланица Општинског већа задужена за туризам и инвестиције Сунчица Милановић, начелник Општинске управе Љиљана Вајкслер, секретар Скупштине општине Вера Николић, шеф Кабинета председника Општине Светомир Михаљев, шеф протокола Милица Плавшић и директор ЈКП „Белило“ Радослав Јанковић.

У првој половини децембра 2022. године, карловачка делегација била је у посети Општини Прњавор, када су обављени први разговори на тему будуће међусобне сарадње.

Општина Прњавор налази се у северном делу Републике Српске. Заузима површину од 631 km2, a чини је чак 62 насеља различите величине. На територији општине налази се позната бања Кулаши, извориште лековите минералне воде, и ергела „Вучијак“, надалеко чувена узгајивачница липицанера, коју је, почетком децембра, УНЕСКО уврстио на своју листу светске нематеријалне баштине. Према последњем попису, у општини живи 34.357 становника, док средиште општине, насеље Прњавор, има 7.651 житеља.

Предвиђено је да, током дводневне посете Сремским Карловцима, представницима Општине Прњавор буду представљени најзначајнији туристички, привредни, културни и образовни потенцијали ове сремске општине. Између осталог, они ће обићи Саборну цркву Светог оца Николаја, посетити две најстарије српске средње школе – Карловачку гимназију и Карловачку богословију – и бити у прилици да пробају традиционална карловачка вина.

Другог дана боравка, гостима из Прњавора биће уприличен сусрет с његовим преосвештенством епископом сремским Василијем, док ће у поподневним сатима представници обе општине бити гости Скупштине АП Војводине и Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима из региона.

 

Претходни текстСписак лица овлашћених за вођење поступка и одлучивање у управној ствари и лица овлашћених за вођење поступка и предузимање појединих радњи у поступку
Следећи текстИспитивање квалитета воде на јавним чесмама у Сремским Карловцима