НЕДЕЉА СРПСКОГ БАРОКА ЗА КРАЈ МАНИФЕСТАЦИЈЕ „ДАНИ МАТИЦЕ СРПСКЕ У СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА“

145

Тематском недељом посвећеном српском бароку, који је своје највише домете доживео управо у Сремским Карловцима, ове седмице завршава се научна манифестација „Дани Матице српске у Сремским Карловцима“.

У среду, 6. децембра 2023. године, с почетком у 18 часова, у Свечаној сали зграде Општине Сремски Карловци, предавање под називом „Сремски Карловци и српска барокна књижевност“ одржаће доц. Јелена Марићевић Балаћ с Одсека за српску књижевност Филозофског факултета у Новом Саду, књижевник и научни радник, која је у својим досадашњим истраживањима проучавала везе старије књижевности с делима савремених српских писаца. Таквим паралелама одише управо њена књига „Трагом бисерних минђуша српске књижевности. Ренесансност и барокност српске књижевности“ из 2018. године.

Два дана касније, у петак 8. децембра 2023. године, у истом термину и на истом месту, о српском бароку у ликовној уметности у Сремским Карловцима говориће проф. др Владимир Симић с Одељења за историју уметности Филозофског факултета у Београду, врсни познавалац нововековне српске уметности, која своје почетке има у XVIII веку с појавом барока у сликарству, графици и архитектури. Његове монографије „За љубав отаџбине. Патриоте и патриотизми у српској култури XVIII века у Хабзбуршкој монархији“ и „Портрет српског интелектуалца у доба просветитељства“ задиру дубоко у корене српског националног бића.

Додир с барокном уметношћу представљао је пресудан тренутак у развоју српског грађанског друштва и културе у новом веку. Био је то вид културне преоријентације нашег народа, од дотада преовлађујућих оријенталних ка савременим европским обрасцима. Модернизација српског народа имала је, у XVIII веку, своје језгро у Сремским Карловцима, из којих су се утицаји, потом, ширили на друге области које су Срби насељавали.

„Дани Матице српске у Сремским Карловцима“ одржавају се већ седам недеља, током којих је програм, у којем су учествовали разни универзитетски професори и признати научни делатници, испратило преко 550 посетилаца. Ова научна манифестација потпомогнута је новчаним средствима Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и Општине Сремски Карловци, а организују је Матица српска, Општина Сремски Карловци, Карловачка гимназија и Културни клуб „Едуко“.

Сремски Карловци, 4. децембар 2023. године

 

 

 

Програм

 

 

Среда, 6. децембар 2023. у 18:00

„Сремски Карловци и српска барокна књижевност“

Предавач:

Доц. др Јелена Марићевић Балаћ, Одсек за српску књижевност Филозофског факултета у Новом Саду

 

 

Петак, 8. децембар 2023. у 18:00

„Српска барокна уметност у Сремским Карловцима“

Предавач:

Проф. др Владимир Симић, Одељење за историју уметности Филозофског факултета у Београду

 

 

 

Претходни текстОдлукa о додели једнократне новчане помоћи ученицима средњих школа на територији општине Сремски Карловци
Следећи текстЈАВНИ ПОЗИВ за суфинансирање мера енергетске санације породичних кућа и станова на територији општине Сремски Карловци за 2023. годину