Заштита права пацијената

У складу са чланом 38. Закона о правима пацијената („Службени гласник РС“ бр.45/2013 и 25/2019 – др. закон) у Општини Сремски Карловци одређено је лице које обавља послове саветника за заштиту права пацијената.

Саветник пацијената обавља послове заштите права пацијената по поднетим приговорима и пружа потребне информације и савете у вези са правима пацијената.

Пацијент, односно његов законски заступник, може поднети приговор саветнику пацијената усмено или писмено на записник. Уз приговор прилаже фотокопију документације са којом располаже и којом употпуњује своје наводе у приговору. Након утврђивања свих релевантних чињеница и околности, саветник пацијената сачињава извештај који у року од три дана доставља подносиоцу приговора, руководиоцу здравствене јединице и директору здравствене установе, односно оснивачу приватне праксе.

Уколико је подносилац приговора незадовољан извештајем и радом саветника пацијената, може се обратити Савету за здравље, здравственој инспекцији или надлежном органу организације здравственог осигурања код које је осигуран.

Саветник пацијената у Општини Сремски Карловци

Марина Јанковић

Магистрат, I спрат, канцеларија бр. 9

Контакт: 021/685-3001, marina.jankovic@sremski-karlovci.org.rs