Обележен Дан Сремских Карловаца

Свечаношћу у Карловачкој гимназији на којој су додељена највиша општинска признања, данас је обележен Дан Сремских Карловаца, установљен у знак сећања на 16. септембар 1753. године када су резолуцијом царице Марије Терезије Сремски Карловци стекли статус слободне војничке вароши – комунитет.

На тај догађај у богатој прошлости Сремских Карловаца указао је председник општине  Дражен Ђурђић рекавши да не постоји пример да овако територијално и по броју становника мали град као што су Карловци откупи давне 1753. године статус слободног града.

– То је углавном полазило за руком бројчано и привредно већим и богатијим варошима. Поготово је аустријским властима тешко било дати овакав статус граду који је у то време имао 3.843 становника од тога 3.110 православних Срба. Ипак, повеља је откупљена трговачком и привредном снагом наших људи, устројеном црквеном јерархијом у чијем крилу је рођен овај град, која је овде деловала пре свега духовно руководећи својим народом, али и великом свешћу и жељом за слободом – рекао је Ђурђић уз напомену да нама ништа није поклоњено нити је аустријска царевина икоме такве привилегије поклањала, него скупо наплаћивала у злату и новцу, а наши људи су то платили по цену личног банкротства да би унели трачак светлости и зрно слободе у своју заједницу.

По Ђурђићевим речима, Карловчани у том ослобађању нису жалили ни новац ни енергију знајући да је слобода макар и делимична предуслов да се саграде црквени комплекси, манастири, Богословија, болница, Карловачка гимназија. Они су, како је рекао, градили све што треба да има народ да би опстао и био независан.

– Они су заправо градили своју слободну и давно изгубљену царевину и сањали сан коначне слободе. Они су дакле својим новцем платили прилику да изграђују деценију по деценију своју државу Србију, којој су у аманет оставили најстарију гимназију у којој се на српском учило, другу у свету по старини Богословију Светог Арсенија…Овде је подигнут барјак слободе на Мајској скупштини 1848. када је тако величанствено прокламована тежња нашег народа за равноправношћу и слободом, али и уједињењем са Србијом. Овде се певало и плакало о слободи и о васкрсу славе и снаге моћног царства. И овде се увек са чашћу и уважавањем приступало изговору једне готово племићке титуле, а то је титула Карловчанина – истакао је Ђурђић.

Нагласио је да данас Карловчани имају задовољство да се њихове заслуге из прошлости препознају и да ће да се награде.

– Данас су наши планови за развој Сремских Карловаца добили подршку АП Војводине, Републике Србије и председника Александра Вучића. Заједно са Владом Републике Србије ћемо градити наше Сремске Карловце за будуће векове, за понос оних који долазе после нас и за њихово сећање и захвалност, за оно што ћемо им предати када се наши мандати заврше. Ова генерација има тај велики и тежак задатак, има обавезу да одговори на те изазове. Тих изазова се не бојимо баш као што се и наши преци нису бојали. Тој мисији смо посвећени предано – казао је Ђурђић наводећи решавање инфраструктурних проблема, реконструкцију уливних улица у централни трг и уређење градског језгра, обнову фасада, градњу пристаништа, те спортских терена и дечјих игралишта као задатке на чијем решавању ће се радити, јер град овакве културе и историје мора да сија на понос Србије.

Поводом Дана Сремских Карловаца и овог пута додељена су највиша општинска признања. Добитник повеље за 2024. годину је протојереј-ставрофор Велизар Живановић, некадашњи секретар Епархије сремске и старешина Саборне цркве у Сремским Карловцима. Како је речено, Живановићу се повеља додељује за немерљив траг и допринос духовном раду са парохијанима Епархије сремске. Општинска награда ове године отишла је у руке уметничком руководиоцу и координатору ОКУД-а „Бранково коло“ Ђурђинки Царевић за посвећеност раду, постигнуте резултате и неговање народних игара у фолклорном друштву које ове године слави пет деценија постојања. Фудбалски клуб „Стражилово“ носилац је овогодишње захвалнице, која представља признање за постигнућа у претходној години. „Стражилову“ је она припала за прегалачки рад са младима и постигнуте резултате. У име награђених захвалио се прота Велизар Живановић.

Свечаности у Карловачкој гиманзији присуствовали су Његово високопреосвештенство митрополит сремски Василије и карловачко свештенство, генерални викар Сријемске бискупије монсињор Јосип Ивешић,конзулка Црне Горе Невенка Ћировић, начелник Јужнобачког округа Милан Новаковић, изасланик председнице Покрајинске владе Зоран Вапа, председница Скупштине града Новог Сада Дина Вучинић и многи други. Званице је на почетку поздравио председник Скупштине општине Сремски Карловци Миладин Калинић, а певао је хор Свети Симеон Богопримац.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић