Почела „Карловачка берба грожђа“

Ватрометом након што је Даница Црногорчевић отпевала песму „Весели се, српски роде“ на бини испред Богословије, синоћ је озваничен почетак овогодишње „Карловачке бербе грожђа“. Чувену манифестацију посвећену најважнијем послу у виноградарству, берби грожђа, отворио је председник општине Сремски Карловци Дражен Ђурђић.

Ђурђић је истакао да су вино и виноградарство незаобилазни када се прича о Сремским Карловцима.

– Ми смо најмања општина у Србији са око 8.000 житеља, а највише винара по глави становника. То је једна од стратешких тачака развоја туризма, првенствено винског. Имамо винаре који чувају традицију предака већ неколико векова. У наредних месец дана ћемо отворити продајни вински центар у сарадњи са кинеским партнерима, а наша вина су већ на путу за Кину – рекао је Ђурђић.

Он је током церемоније отварања доделио општинско признање за изузетне пословне успехе и активну промоцију наслеђа и производње врхунских вина у Сремским Карловцима у овој години винарији Винум. Признање које носи назив „винарија године“ примио је власник Винума др Милан Убавић.

Међу угледним гостима „Карловачке бербе грожђа“ био је и премијер Србије Милош Вучевић који је обишао је винаре на централном тргу са председником општине Драженом Ђурђићем, министарком привреде Адријаном Месаровић и градоначелником Новог Сада Миланом Ђурићем и разговарао са њима о субвенцијама, изазовима са којима се сусрећу као и о овогодишњем роду.

– Када кажете Сремски Карловци, поред Карловачке митрополије, односно прича о нашој духовности и култури, Карловачкој гимназији, свима нам је на памети Стражилово, Бранко Радичевић, али и вина и  виногради – рекао је премијер и похвалио  организаторе овогодишњег Грожђебала. – Редовни сам посетилац манифестације, некада као градоначелник Новог Сада, некада као министар војни, а данас као председник Владе. Видим да су и винари задовољни у погледу посете и промета. Верујем да ће Сремски Карловци наредних дана бити епицентар друштвеног живота и позивам све да дођу. Министарство привреде је у договору са председником Републике Србије спремило подстицаје за винарије. Искористите програме које држава даје како бисте ојачали своје капацитете. Вина су нам добра, али нам фали винограда.

Осим Данице Црногорчевић, прве вечери Грожђебала наступио је Никола Роквић који је изјавио пред наступ да веома воли Сремске Карловце и да је више пута помислио да би волео да живи у њима, у граду са таквом историјом и архитектуром.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић