ЗАСЕДАО ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ – Могуће изливање Дунава у небрањеној зони

Штаб за ванредне ситуације општине Сремски Карловци одржао је данас ванредну седницу на којој је разматрана актуелнa хидролошкa ситуацијa и спровођењe одбране од поплава на делу Дунава на територији карловачке општине, као и људски и материјални ресурси неопходни у таквим приликама. Седници су присуствовали и руководилац службе за заштиту од спољних вода у ЈВП „Воде Војводине“ Раде Марчетић и секторски руководилац у ВД „Шајкашка“ Биљана Коруга.

Према информацијама представника ова два водопривредна предузећа, врх поплавног таласа се очекује у Новом Саду у петак, 27. септембра. Како је речено, очекивана вредност водостаја на хидролошкој станици Нови Сад ће бити до 550 центиметара, што је значајно ниже од првобитних прогноза. Са становишта одбране од поплава повољна околност је низак водостај реке Дунав у тренутку настанка поплавног таласа, тако да је он на територији Републике Србије дошао на готово празно корито. То значи да на територији Сремских Карловаца нема бојазни од изливања Дунава осим у небрањеној зони.

Како је рекао члан општинског Штаба за ванредне ситуације Александар Парабуцки, након састанка чланови Штаба су са гостима обишли хангар ЈКП „Белило“ где је смештено 1.500 џакова, 30 лопата и дведесетак дрвених греда који су набављени као прва помоћ у случају да дође до поплава, а после тога и уставу Пруд, Ешиковачки поток и пропусте дуж државног пута према Београду.

Према Општем и Оперативном плану, одбранa од поплава на територији општине Сремски Карловци се спроводи на 2,77 километара одбрамбене линије реке Дунав (Селиште-Стражиловачки поток). У току изградње брзе пруге Београд – Нови Сад уклоњен је некадашњи заштитни водни објект-насипа од Стражиловачког до Липовачког потока, а на његовој траси изграђен је насип пруге, који је преузео и функцију одбране од поплава при високим водостајима Дунава у зони Сремских Карловаца. Тренутно је овај део насипа у надлежности инвеститора изградње брзе пруге.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић