Председник Владе Црне Горе посетио Сремске Карловцe

2009

Председник Владе Црне Горе Душко Марковић данас је у склопу вишедневне посете Србији био гост Црногорског конзулата у Сремским Карловцима где су му добродошлицу пожелели председник Општине Сремски Карловци Ненад Миленковић и генерални конзул Црне Горе у Србији Миодраг Драган Канкараш.

– Председниче Владе Црне Горе, господине Марковићу, учинили сте нам изузетну част одлучивши да у току боравка у Србији посетите и Сремске Карловце, центар српске духовности, културе и образовања. Место где се сабирају умни људи и доносе судбинске одлуке. Где се стварају и учвршћују пријатељства.
Усудићу се да кажем да је Ваш долазак природан след догађаја, с обзиром на вековне везе Карловаца и Карловчана са Црном Гором и Црногорцима.
Данас су наше везе чвршће и видљивије него раније.
Али да се на тренутак вратим непуне три деценије у прошлост.
Испред овог здања, на којем је истакнута застава Ваше земље, прослављена је тристота годишњица Велике сеобе Срба. У свечаном програму, представљени су, глумачким казивањима, великани Доситеј , Вук , Његош… Када је Слободан Маруновић који је висином и ликом подсетио на Његоша, закорачио на позорницу, зазвонила су звона Саборног храма. Неко би рекао да се то догодило случајно, други да су се тако договорили редитељ и глумац, не, звона која најављују важне догађаје и поздрављају изузетне људе, покренула је иста она моћна рука која је, два века раније, довела у Карловце још једног Његоша, Петра I Петровића и учинила га владиком. Обзнанила су то звона карловачких православних храмова.
И данас су звонила карловачка звона, у славу људи и држава. Србије и Црне Горе. Срба и Црногораца. Ваших Мојковчана и мојих Карловчана.
Господине Марковићу, ми Карловчани никада не обавезујемо људе говорећи “Будите нам пријатељи“ али не устежемо се да обавежемо себе говорећи „Бићемо Вам пријатељи“.
Са тим уверењем проведите овај дан у Карловцима и дођите нам увек када Вам то државнички послови дозволе – рекао је председник Ненад Миленковић у поздравном говору.
Претходни текстЈАВНИ КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУ СРЕДСТАВА ИЛИ НЕДОСТАЈУЋЕГ ДЕЛА СРЕДСТАВА ОРГАНИЗАЦИЈАМА И УДРУЖЕЊИМА ГРАЂАНА ЗА СПРОВОЂЕЊЕ ПРОГРАМА И ПРОЈЕКАТА ОД ЈАВНОГ ИНТЕРЕСА ЗА ОПШТИНУ СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ ЗА 2017. ГОДИНУ
Следећи текстКонкурс за „Фестивал поезије младих“