Отворен 15. Сремскокарловачки новогодишњи ликовни салон

2389
Вечерас је у галерији Културног центра у Сремским Карловцима свечано отворен 15. Сремскокарловачки новогодишњи ликовни салон у организацији Карловачке уметничке радионице.
Част да свечано отвори салон у присуству организатора Мирка Димића и заменика покрајинског секретара за културу Небојше др Кузмановића имао је председник Општине Сремски Карловци Ненад Миленковић.

– Један од најумнијих и најсвестранијих Европљана, писац, научник, филозоф и политичар, велики Гете, није волео говоре на отварању изложби слика, „слике су туда их гледамо, а не да се о њима прича“ говорио је.Слика је празник за очи. Она је краљица уметности и треба да је пустимо да она говори о нама.

Нећу ни ја вечерас говорити о резултатима уметничког рада позваних сликара и примењених уметник, него о жељи, неко ће рећи сну, да Карловци постану највећи атеље, где ће настајати уметничка дела и највећа галерија где ће се та дела излагати.

Често се поредимо са Сентандрејом, толико често да то више није случајно. Покушаћемо, угледајући се на Сентандреју, да постанемо епицентар српске културе и уметности. Место са највише уметника у Србији. Више него што их је у метрополама.

Можда је то и једини начин да културу и уметност спасемо од све наглашеније метрополизације.

Хоћемо ли успети у томе?
Волт Вивер је пре тачно двадесет година рекао да је „очигледно да ништа што се тиче уметности није више очигледно“.
Постоји ипак нешто очигледно, на само три стотине километара од Сремских Карловаца Сентандрејци су свој сан претворили у јаву. Сентандреја некада мања од Карловаца, данас има 25000 становника. Прво су почели да се досељавају уметници.
Морамо створити такав амбијент да многи од вас, који деценију ипо долазе у Карловце, на овај празник уметности, пожеле да остану овде.

Карловци су како истичу организатори, ваш уметнички завичај, па зашто да не постане и онај прави.

Нека се за почетак, у Карловце сваке године досели више људи, него што из њих оде. И да се они који су отишли почну враћати. Искуство нам показује да је то могуће.

Бог је хтео да сликарство буде радост, да би ономе ко уме да гледа показао да је и читав свет радост. Отварам ову изложбу уверен да се радујете лепоти која је преплавила ову галерију.


Председник Миленковић је доделио и две главне награде Салона, гран при салона Георгију Попову Макари као и специјалну награду за сликарство нашем суграђанину Ђорђу Коларевићу.

 

Претходни текстСремским Карловцима средства за два велика пројекта
Следећи текстКОНКУРС за суфинансирање проjеката производње медијских садржаја из области jавног информисања на територији Општине Сремски Карловци у 2018. години