Заседао Савет за миграције општине Сремски Карловци

978

Данас је, у згради карловачког Магистрата, одржана прва седница Савета за миграције Општине Сремски Карловци, којом је, као председник Савета, руководио председник Општине Александар Саша Стојкечић.

Претходне деценије ставиле су – највише због ратних сукоба који су задесили некадашњу Југославију – наше друштво пред стални изазов миграција становништва. У задње време, нажалост, томе снажно доприносе и дуготрајни окршаји на простору Блиског Истока.

Ради ефикаснијег решавања овог питања на локалном нивоу, Општинско веће се, на седници одржаној 19. октобра 2020. године, сагласило с образовањем Савета за миграције Општине Сремски Карловци. Према 12. члану републичког Закона о управљању миграцијама, све јединице локалне самоуправе дужне су да имају овакво тело, које обавља саветодавне послове у вези с питањем избеглих и расељених лица.

Савету је, овим Решењем, у задатак стављено да предлаже мере, програме и планове активности ради управљања миграцијама, збрињавања и побољшања положаја избеглица, решавања њиховог стамбеног питања и унапређења услова њиховог живота.

Данашњој седници, поред председника Општине, присуствовали су још: чланица Општинског већа за спорт, омладину и социјалну политику Живана Живановић, руководилац Одељења за друштвене делатности Нада Остојић Агбаба, заменик командира Полицијске станице Сремски Карловци Бранко Драгутиновић, Олгица Милишић из Патронажне службе Дома здравља и Станко Гаић из Основне школе „23. октобар“.

На почетку седнице, чланови су упознати са задацима Савета за миграције и дугогодишњим радом на решавању овога проблема на територији Општине Сремски Карловци, која се, још давне 1991, у време распада некадашње државе, суочила с приливом великог броја избеглих и расељених лица с ратом захваћених подручја.

Савет је, потом, једногласно усвојио Закључак о образовању радне групе за израду два локална акциона плана, који би се, на територији Општине Сремски Карловци, примењивали од 2022. до 2027. године. Они би се односили на унапређење положаја избеглица, интерно расељених лица и осталих миграната, и положај Рома и Ромкиња. Радну групу ће, ако овај Закључак прихвати Општинско веће, сачињавати: Живана Живановић, Нада Остојић Агбаба, Олга Трифковић Туцаков и Стефан Гнип.

С.М.

Претходни текстПомоћ за социјално угрожене породице
Следећи текстШеснаест избегличких породица добило кључеве станова