Стојкечић и директор Руских државних железница: Брза пруга убрзаће развој Сремских Карловаца

829

Брза пруга Београд-Будимпешта значајно ће допринети развоју Сремских Карловаца, закључено је на данашњем састанку председника општине Александра Саше Стојкечића и директора Руских државних железница Мансурбека Султанова. Састанак је одржан поводом интензивирања радова на изградњи брзе пруге на територији Сремских Карловаца.

– Ово је један од најзначајнијих инфраструктиних пројеката у Србији и најзначајнији пројекат у модерној историји Сремских Карловаца. Захваљујући развојној политици председника Србије Александра Вучића и добрим односнима Русије и Србије, Сремски Карловцив ће добити савремену пругу, која ће им омогућити да драстично унапреде свој туристички и културно-историјски потенцијал. Чињеница да ће из  Београда до Сремских Карловаца моћи да се стигне за 20 минута, а из Новог Сада за мање од десет минута, значајно повећава потенцијале наше угоститељске и туристичке привреде. Такође, до Сремских Карловаца, који представљају једну од највреднијих културно-историјску целина, лако и брзо ће моћи да дођу и становници Суботице, Бачке Тополе или Врбаса и упознају се с ризницом српске културе – рекао је Стојкечић.

Он истиче да ће грађани Сремских Карловаца имати веома велике бенефите од брзе пруге.

– Многи наши сугрђани, који су морали да путују због посла, на путовање и чекање у возовима губили су месеце, па чак и године свог живота. Кад се пруга заврши моћи ће брзо да стигну на посао, или студије у Београду. То ће оснажити и кућни буџет карловачких родитеља, јер се због брзине путовања ствара могућност да студенти живе у свом граду и не издвајају новац за изнајмљивање станова – рекао је Стојкечић.

Директор РЖД Мансурбек Султанов истакао је да је сасвим извесно да ће Руске железнице завршити градњу пруге и да се очекује да први возови крену већ у децембру.

Руска компанија, осим пруге, вијадукта и тунела гради и потходник који ће омогућити грађанима да дођу до обале Дунава. Потходник је један од 62 помоћна објекта који се граде уз брзу пругу. Пешачко-бициклистички потходинк биће дуг 75 метара, а широк седам. А како најављује извођач, биће завршен до 30. јула.

 

Сремски Карловци, 27. мај 2021. године

Претходни текстУ Сремским Карловцима отворена ликовна колонија
Следећи текстЗАКОН О ОБНОВИ КУЛТУРНО-ИСТОРИЈСКОГ НАСЛЕЂА И ПОДСТИЦАЊУ РАЗВОЈА СРЕМСКИХ КАРЛОВАЦА