Председник Покрајинске владе Игор Мировић у Сремским Карловцима

2428

Данас је у згради Магистрата одржана прва у низу едукација „Стварање услова за подизање конкурентности туристичких дестинација кроз едукацију и обуку кадрова“ у оквиру  Центра за истраживање и студије туризма.

Пројекат ће се реализовати од маја до децембра ове године, уз подршку Покрајинске владе, Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Немачке агенције за техничку сарадњу ГИЗ, Туристичке организације Србије и Војводине, Економског факултета у Београду и Удружења хотелијера и ресторатера ХОРЕС.

Догађају су присутвовали председник Покрајинске  Игор Мировић, председник Општине Сремски Карловци Ненад Миленковић, помоћница министра за туризам Рената Пинџо и директор Канцеларије ГИЗ-а Немачке агенције за техничку сарадњу за Србију Герхард Зипел (Gerhard Sippel).

Госте и организаторе прво је поздравио председник Општине Сремски Карловци Ненад Миленковић.

– Поштовани председниче Покрајинске Владе, господине Мировићу, госпођо Рената Пинџо, господине Зипел, даме и господо, добар дан.

Противећи се идеји да Карловци постану град музеј, што подразумева само конзервирање прошлости, био сам свестан да је за сваку другу идеју која ће омогућити и развој места, потребна одлучност, али пре свега  много знања и вештине.

По образовању сам педагог. Учио сам да учим друге. Али, знам да учењу нема краја и да човек мора остати ученик и онда када постане учитељ.

Господине Мировићу, пре годину дана, приликом инаугурације покрајинске владе, у експозеу сте између осталог, истакли:

„Инсистираћу на знању и специјализацији у свим ресорима…“

Прихватили смо то као обавезу, па је и овај скуп, за све нас, још један школски час.

Завршни испит полагаћемо сваки дан, пред захтевним гостима који у све већем броју долазе у Србију, Војводину и наравно Карловце.

Просечни буџет за туристичко путовање у Европи, упркос кризама и штедњи, непрекидно расте. Премашио је већ две хиљаде евра.

Британци годишње потроше чак три хиљаде, Немци око две ипо хиљад евра, па  Французи, Италијани. Туристичка потрошња у Кини расте вртоглавом брзином 25 посто годишње.

Да туристе из ових земаља уверимо да треба да допутују у нашу земљу, у наш град, морамо бити бољи од оних који су већ сада добри.

У Сентандреју, са чијим туристичким потенцијалима се усуђујем  да поредим наше карловачке, годишње дође два милиона туриста.

Да ли смо ми спремни за овакав изазов?

Да! Али, понављам, уз много труда и учења. И уз Вашу помоћ.

Уз још једну претпоставку, да улагање у туризам нећемо схватати као   трошак ,него веома исплативу  инвестицију.

Карловци ће уз Нови Сад 2021. године бити културна престоница Европе. Још један изазов и још једна шанса. Ову не смемо пропустити.

Захваљујем вам се на пажњи и разумевању и желим успешан рад и пријатан боравак у нашим и вашим Карловцима.

Последњих неколико година расте интересовање, пре свега, страних туриста да посете нашу земљу, а разлог за такво интересовање лежи у јасној, видљивој, мерљивој политичкој стабилности која влада у Србији, изјавио је председник Покрајинске владе Игор Мировић.

„Србија је својом политиком и доживљајем оних који овде долазе постала место окупљања и оних који из региона желе да је посете, али и оних који долазе из удаљених земаља и у том контексту политика је успела да Србију постави на место једине Европске земље са којом је Кина успоставила односе до нивоа да ће туристи из те земље у будућности моћи да путују у Србију без виза“, рекао је Мировић.

 

Претходни текстАктивности Савета за безбедност саобраћаја у месецу мају
Следећи текстПочели радови на санацији корита Стражиловачког потока