Обележен Дан Сремских Карловаца

2189

Сремски Карловци су данас обележили Дан општине, 16. септембар, који се прославља у част добијања статуса слободне војничке вароши 1753. године. Свечаности су поред одборника присуствовале бројне званице из друштвеног и политичког живота.
Председник Општине Сремски Карловци Ненад Миленковић, обратио се гостима и званицама.

– Ваше преосвештенство, поштована секретарко Покрајинске владе г-ђо Јовановић, председниче Скупштине Града Новог Сада, председнице Скупштине општине Сремски Карловци, уважени гости, драги Карловчани, добар дан.

О градовима и књигама не треба судити по њиховој величини, по броју становника, или страница него по ономе што се налази иза градских зидова и између корица. По људима који су их градили и писали. По трајању.
Историја Карловаца, по доказима које имамо, почиње у неолиту. Осам хиљада година на исто толико становника. У једној руци година историје, у другој година будућности. Једном руком чувамо, другом градимо.

Тек када се тако понашате схватите шта значи имати пуне руке посла.
Успећемо, јер коначно нисмо сами.
„Створена је силовита синергија локалне самоуправе, Покрајинске и Републичке владе“, а екстра бонус је дугорочно очување и развој Карловаца.

На свечаној седници Покрајинске владе Војводине, одржаној 15. маја ове године у Сремским Карловцима, донета је одлука о формирању „Буџетског фонда за обнову и развој Сремских Карловаца“ и покренута иницијатава за промену и примену Закона о обнови културно-историјског наслеђа и подстицању развоја.

Ове две темељне одлуке омогућиће да прошлост Карловаца буде видљивија, а будућност извеснија.
Буџетски фонд се пуни и на све стране се ради.

За који дан биће окончана обнова пута од Карловаца према Инђији. Радови који су одлагани деценијама коштају 240 милиона динара. Више од половине буџета Карловаца.

Упоредо се ради пројекат за други део пута према Петроварадину.
Реконструише се, за саобраћај важна, улица Карловачких ђака, а припремамо се за далеко сложенију реконструкцију улице Браће Анђелић.
У исто време почели су радови на регулацији отпадних вода у центру Карловаца.

Завршена је прва и започета друга фаза изградње међународног пристаништа на Дунаву.

За потребе Хитне помоћи адаптиран је део простора у Дому здравља.
Пројектује се обнова заштићеног градског језгра, Стефанеума, Светосавског дома.
Ускоро ће бити припремљења и пројектно – техничка документација пројекта за извођење партерног уређења центра и обнове 12 фасада у самом центру нашег места. Карловци су укључени у пројекат „Нови Сад – Европска престоница културе 2021“. Хвала Новом Саду на томе.
Карловци су у прошлости и рушени и спаљивани, али су опстали захваљујући томе што је смирена снага упорних градитеља надјачавала бесове рушитеља.

Надамо се да нам, ни у будуће, неће недостајати снаге и упорности. И да свој терет нећемо пребацивати у туђе руке, или оставити својој деци
Карловце пореде са Сентандрејом, Хајделбергом, Јерусалимом…
Очигледне су добре намере, али ја бих желео да Карловци личе на себе. И да, ако се баш инсистира на поређењу, Карловци буду мера за лепо и добро.
У Карловцима су током 2017. и 2018. године боравили бројни државници, угледни ствараоци, туристи,

Председници црногорског парламента и владе;
Председник Велике Народне Скупштине Турске Исмаил Кахраман и
Потпредседник Турске Владе Фикри Ишик;
Председник кипарског Парламента Димитрис Силурис;
Захваљујући утисцима које су понели, у Карловцима је све више туриста из ових земаља.

Поштовани пријатељи,
Одужујући се прецима ми својој деци дајемо задатак да ураде и више и боље од свих нас „досадашњих“. Да раде онако и онолико колико раде добитници највиших општинских признања.
Честитам вам на умећу и вољи – завршио је свој говор Миленковић.

Признања заслужним грађанима уручила је председник Скупштине Сремски Карловци Радмила Букарица.

Захвалницу за несебично залагање у очувању културно-историјског споменика Капела мира добио је Стјепан Малетић.
Награде су добили, Љиљана Пижурица за педагошки рад у Карловачкој гимназији, Жарко Живановић за хуманитрани рад и вишедеценијски допринос промоцији Сремских Карловаца и др Жарко Димић као аутор монографије „Ђорђе Стратимировић у рату и револуцији 1848-1849“.

Повеље су добили, Татјана Латковић за остварење заједничких образовно-васпитних циљева, значај, очување и неговање традиционалних заната у Сремским Карловцима, Музеј пчеларства и Винска кућа породице Живановић за допринос развоју и промоцији Сремских Карловаца, Огранак градске библиотеке“Бранко Радичевић“ Сремски Карловци поводом 150 година од оснивања и успешног рада и Савез потомака ратника Србије 1912-1920. године за чување традиције кроз обележавање годишњица значајних догађаја наше славне прошлости.

Претходни текстЕдукација првака о саобраћају
Следећи текстЈединствени информациони систем локалних пореских администрација