Сремски Карловци обележавају 8. април Светски дан Рома

953

Поводом 8. априла Светског дана Рома председник Општине Сремски Карловци састао се данас с директорком Канцеларије за инклузију Рома Љиљаном Михајловић. Састанку су присуствовали и покрајинска посланица Јелена Јовановић,  председник Скупштине општине Сремски Карловци Бобан Петковић и чланица Општинског већа за омладину и социјалну политику Живана Живановић. Најважнија тема састанка било је унапређење положаја Рома на територији наше општине. Размењена су искуства о животу, образовању и раду ромских породица.

– Ближи нам се јубилеј, педесет година од када је Ромска заједница призната као етничка односно национална група и ми смо једно од насеља у Србији које свакако има поред бројних националних припадности и Ромску заједницу, која активно узима учешће како у политици тако и у невладином сектору. Поносан сам, што је наше Општинско веће тако структуирано, да имамо представнике различитих верских и националних група – рекао је Стојкечић.

Покрајинска посланица Јелена Јовановић, нагласила је, да Сремски Карловци могу да послуже као пример добре праксе другим локалним самоуправама.

– Изузетно је важно што што се припадница ромске националне заједнице налази на функцији члана општинског већа. општинског већа у Војводини. То је посебно важна чињеница у светлу обележавања јубилеја. У последњих неколико година, много је већа видљивост ромске заједнице, а то све захваљујући локалној самоуправи. Хвала вам што излазите на терен и тражите конкретне начине да  помогнете у решавању проблема Рома, због чега се и види помак у односу на претходне године – пола века еманципације и интеграције Рома – рекла је Јелена Јовановић.

 

Сремски Карловци, 6. април, 2021. године

Претходни текстЗа сређивање фасаде куће оснивача Карловачке гимназије и куће у којој је живео Вук Караџић 32,5 милиона динара
Следећи текстБесплатне саднице белог јавора за становнике Сремских Карловаца