Зграда Семинара (Богословски интернат) у Сремским Карловцима добија нов кров

1014

Зграда Семинара (Богословски интернат) у Сремским Карловцима добиће нови кров. Уговор о извођењу радова потписали су председник општине Сремски Карловци Александар Саша Стојкечић, ректор Богословије и извођач радова компанија „Архиком“ из Новог Сада.

– Сремски Карловци су центар српске културе и духовности. Богословија „Свети Арсеније Сремац“, као једна од најстаријих и најважнијих образовних институција српског народа, представља важну институцију о којој ми као заједница, и као друштво морамо да се бринемо. Зграда Семинара (Богословски интернат) представља важно историјско и културно наслеђе и замена крова представља важан пројекат у заштити објекта. И то је само једна од великих инвестиција које ће, уз подршку Покрајинске владе, ове године бити реализоване у Сремским Карловцима. Санираћемо три фасаде у строгом центру града, а у плану је санација и реконструкција 18 фасада. На тај начин централно градско језгро, које представља културно-историјску целину, биће унапређено и заштићено. Такође, за Сремске Карловце посебно значајно доношење новог закона. Сремски Карловци ће након усвајања новог закона моћи брже да се развијају и лакше ће моћи да заштите своје културно наслеђе – рекао је приликом потписивања Александар Саша Стојкечић председник општине Сремски Карловци.

Радове на санацији крова Зграде Семинара (Богословски интернат), вредне 21,3 милиона динара финансира Покрајински секретаријат за културу. Између осталог биће замењена стара кровна конструкција, постављен нови цреп, сређени димњаци, снегобрани, олуци, замењени тавански прозори.

Уговором је прецизирано да радови морају бити готови до 30. новембра ове године.

Крајем априла, Општина Сремски Карловци и Богословија потписали су Меморандум о сарадњи.

 

Сремски Карловци, 10. јун 2021. године

Претходни текстТрећа редовна седница ОШВС Сремски Карловци
Следећи текстВакцинација грађана Сремских Карловаца